Brunt fett – kan fettet förklara den höga hjärtdödligheten under vintern?

Våra kroppar har minst två sorters fetter: Vit fett är det välkända fettet, oljiga droppar, som vi får när vi äter kalorier och i stora mängder skapar fetma och fettbalkar. Brunt fett (engelska Brown adipose tissue förkortas BAT) används effektivt av kroppen främst för att producera värme. Vad är brunt fett? En liten del av […]

Continue Reading
Foto på rått och rött kött

Kött leder till hjärtsjukdomar – men vilken sorts kött ska jag undvika?

Det övergripande resultaten tyder på att varken obearbetat rött eller bearbetat köttkonsumtionen är fördelaktigt för hjärtat. Det har länge varit känt att höga halter av mättat fett i rött kött medför ökad risk för hjärtsjukdomar bland människor över hela världen.

Continue Reading

Protein – vanliga frågor om proteiner

Vad är proteiner? Det finns en hel del olika proteiner i den mänskliga kroppen. Människor blir mer medvetna om alla möjliga sätt att förbättra sin hälsa och alltfler börjar ta proteintillskott. Protein är organiska ämnen som består av kedjor av aminosyror. Proteiner brukar kallas livets byggstenar och består av kol, väte, kväve och syre. Varje cell […]

Continue Reading
Organisk mat

GI-kost

Vad är GI-kost?GI står för glykemiskt index, vilket är ett mått på olika livsmedels effekter på blodsockernivån. Man har låtit testpersoner äta olika livsmedel och mäta hur snabbt blodsockernivån höjs. Kosten bygger på att man förändrar kostvanorna så att majoriteten av de livsmedel som konsumeras är från lågt Gi-index. Dessa livsmedel tar längre tid att […]

Continue Reading

Aspiremetoden – alternativ metod för den som har sjuklig övervikt

Aspiremetoden är en alternativbehandling av sjuklig övervikt. Vid metoden tömmer man överflödigt maginnehåll och det är ett alternativ till gastric bypass. Vid aspire monteras en peg i magen. Pegen kan monteras bort men ger ett centimeterstort ärr. I metoden ingår även KBT (Kognitiv Beteende Terapi)

Continue Reading