Browsing: Ont i hjärtat

Woman waiting for doctor in hospital

Vad beror bröstsmärta och ont i hjärtat på?

Hjärtats funktion
Hjärtmuskeln är den starkaste vävnaden i kroppen. Det är ansvarig för att pumpa syresatt blod (erhålls från lungorna) till resten av kroppen.

Symptom
Om du får ont i hjärtat eller bröstsmärta så kan det bero på en mängd olika orsaker. Bröstsmärta är inte något att ignorera. Men du ska veta att smärtan kan bero på många möjliga orsaker.Det kan vara ofarligt men det kan också vara ett akut tillstånd som behöver akutsjukvård.

Om du har en oförklarlig smärta i bröstet och om du har andra symptom som hjärtklappning, andfåddhet och trötthet måste du sökar vård så fort som möjligt och låta en läkare utvärdera dig.

Enstaka kortvariga hugg i hjärtat kan komma från muskler och senor i bröstkorgen.Bröstsmärtor kan också orsakas av problem i dina lungor, matstrupe, revben eller nerver.

Smärtor som är förknippade med hjärtat

  • Hjärtinfarkt En hjärtinfarkt kan komma och gå eller kan pågå i flera minuter. Du kan uppleva ytterligare symtom som svårigheter att andas, kräkningar och illamående. Smärta som
    strålar ut mot armarna är en viktig indikator på en förestående eller akut hjärtinfarkt.
  • Kärlkramp (angina) smärtan påminner om den som man får vid hjärtinfarkt. Smärtan kan förvärras vid fysisk ansträngning och kanske försvinna vid vila. Om du upplever smärta även när du vilar kan det betyda att du har instabil angina som kan öka risken för hjärtinfarkt.
  • Inflammation i hjärtat – då är smärtan mer kramande och förvärras vid ansträning. Hjärtats funktion att pumpa blod försämras.

Vad beror hjärtproblemet på?
Det kan bero på ärftliga orsaker, sjukdom, livsstil som stress och högt blodtryck. Läs mer om olika risker för hjärtat.