Minska hjärtfrekvensen med vatten

Hjärta

Att bada är inte bara avkopplande. Det kan också vara bra för ditt hjärta enligt en studie. Ett bad kan också minska risken för hjärtsjukdomar och stroke.

En ny studie, publicerad i tidskriften Heart visade att ett dagligt varmt bad är förknippad med en 28% lägre risk för hjärtsjukdomar, och en 26% lägre risk för stroke. Det är sannolikt då ett bad är förknippat med sänkt blodtryck.

Master Switch of Life

Tidigare forskning om bad har redan visat att det är fördelaktigt eftersom det ger bra sömn.

Vatten utlöste en omedelbar minskning av hjärtfrekvensen vid ett experiment av biologen Per Scholander (1905-1980). Scholander var fascinerad över hur sälar och valar kunde få syre under vattenytan utan att drabbas av dykarsjuka och bends. Syreledningsförmågan hos sälar är större hos sälar än människor eftersom de blod och muskler har mer hemoglobin och blodvolymen är relativt sett större.

Scholander började experimenten genom att leda volontärer i en enorm vattentank och övervaka deras hjärtfrekvens när de dök ner till botten av tanken och det visade att vatten utlöste en omedelbar minskning av hjärtfrekvensen. Hjärtfrekvensen minskade tom när han lät deltagarna utföra en kort kraftfull träning under vattnet. Den långsammare hjärtfrekvens innebar att de använde mindre syre och därför kunde stanna under vattnet längre.

En annan effekt under vattnet är att blodet i kroppen gick från lemmarna och till de vitala organen.

Källor:
http://ideas.ted.com/science_of_freediving
http://www.slideshare.net/CFFSt/leitura-complementar-per-scholander

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *