Lågt blodtryck

Lågt blodtryck orsaker

Blodtrycket varierar hos olika individer. Lågt blodtryck är ofta ofarligt men om du har yrsel, kall  hud eller svimmar ska du kontakta vårdcentral och om du har ont ring 112.

Många läkare anser kroniskt lågt blodtryck farligt om det orsakar märkbara symtom som:

 • Yrsel eller yrsel
 • Svimning (kallas synkope)
 • Uttorkning och ovanlig törst kan ibland orsaka blodtryck att sjunka. Däremot innebär uttorkning inte automatiskt lågt blodtryck. Feber, kräkningar, svår diarré och ansträngande motion kan alla leda till uttorkning.
 • Brist på koncentration
 • Suddig syn
 • Illamående
 • Kall, fuktig, blek hud
 • Snabb, ytlig andning
 • Trötthet
 • Depression

Varför har man lågt blodtryck

Om lågt blodtryck orsakar kliniska symtom beror orsaken ofta på att hjärtat inte pumpar med tillräckligt tryck, artärens väggar är alltför vidgade eller att det inte finns tillräckligt intravaskulär vätska (intra = inom + vaskulär = blodkärl) inom systemet.

Blodtryckfall – när blodtrycket faller plötsligt
Om du har lågt blodtryck kan du få blodtrycksfall och yrsel och svimmningskänslor.
Om hjärtat slår för snabbt, kan blodtryck falla eftersom det inte finns tillräckligt med tid för hjärtat att fylla mellan varje taktslag (diastole). Äldre personer kan svimma och då är det bra att höja benen så att blod rinner tilllbaka till huvudet. Problem med blodsockret och blodsockerfall kan påminna om blodtrycksfall.

Hjärtat slår långsamt
Om hjärtat slår för långsamt, det kan finnas för mycket tid i diastole när blodet inte flyter.

Skadad hjärtmuskel
Om hjärtmuskeln har skadats eller är irriterad kanske det inte finns tillräckligt med pumpkraft att upprätthålla blodtrycket.

Hjärtattack
Vid hjärtattack (hjärtinfarkt) kan hjärtmuskeln bli försvagad så att hjärtat är för svag för att pumpa effektivt. Ventiler i hjärtat tillåter blodet att flöda i endast en riktning. Om en ventil misslyckas, kan blod flyta bakåt och minimera blodet som strömmer ut i kroppen. Om en ventil blir smalare (stenotiska) kan blodflödet minskas.

Lågt blodtryck behandlingar

En anledningen till att hjärtsjukdomar är så utbredd och svår att bekämpa är att det ofta kräver stora förändringar i ens livsstil – förändringar som inte alltid är lätta att genomföra.

Behandlingar för lågt blodtryck innebär från att radikalt förändra kosten till att regelbundet få motion men det kan även handla om den medicinen som du tar. Det är sällan för sent att börja träna, många förstår inte den verkliga faran förrän skadan är skedd. Men gör en läkarundersökning innan du börjar med träningen om du är orolig för ditt hjärta. Om du är orolig finns det företag som är specialiserade på blodtryck, höga blodfetter och diabetes.

Mat man bör äta ingår i den vanliga kosten är vildfångad fisk, kött från gräsbetande djur och ägg.

Biovetenskapliga genombrott har gjort som kan ha inverkan på högt blodtryck exempelvis forskning där man har kunnat isolera ovanliga ingredienser i sällsynta sjöväxter. Läs mer här

Kroppen kan bara ta till sig antioxidanter som föda enligt Livsmedelsverket men amerikanska läkemedelsverket har accepterat en del preparat.

 • Seanol som är en algextrakt från ecklonia Cava som visat sig vara 100 gånger mer kraftfulla än landbaserade antioxidanter. Anledningen att de är effektiva är att landbaserade antioxidanter är vattenlösliga medan seanol kan komma in i fettvävnad. Seanol är godkänd av amerikanska läkemedelsverket FDA i Ecklonia Cava Marin.
 • Calamarine som är en djuphavs omega3.