Blodsocker

Blodsockervärde och blodsockernivåer

Hjärta

Det är viktigt att ha kontroll och ett blodsockervärde på en bra nivå vilket du kan få med förbättrad blodsockerkontroll och eventuell viktnedgång.

Att bibehålla hälsosamma blodsockernivåer inom ett normal intervall är avgörande för din energinivå och humör, men också för hjärtat, nervsystemet och immunförsvaret. Eftersom vanlig kost ofta innehåller en hög koncentration av kolhydrater och socker är det knappast förvånande att en så stor andel av vår befolkning får blodsockerproblem. En modern hektisk livsstil, kronisk stress och genetiska anlag kan också rubba den känsliga fysiologiskabalansen av som påverkar glukos- och insulinnivåer.

blodsocker

Socker är ett samlingsnamn för sockerarten sackaros som smakar bra, men det gör dig fet och det är inte hälsosamt för dig eftersom du ökar risken att drabbas av många sjukdomar. När du äter socker, skapas ett begär i din kropp som vill ha mer och mer socker och sockret höjer även insulinnivåerna. Insulin är ett kraftfullt hormon som berättar för kroppen hur den ska lagra fettet. Om du fortsätter att äta sockerrik mat, kommer dina celler blir resistenta mot detta överproduktion av insulin vilket kan sluta med typ 2-diabetes.

Läkare undersöker patients blodsocker

Att mäta blodsockervärdet

Blodsockret mäts genom blodtest och det finns smärtfria blodsockermätare från exempelvis Abbott. Blodsocker styrs i ett mycket snävt intervall vilket är individuellt men brukar ligga mellan 5 och 10 mmol/l. Långtidsvärdet (HbA1c) visar hur blodsockret varit de senaste 2-3 månaderna

blodtester

Hyperglykemi – när du har för mycket socker i blodet

Att ha blodsockernivåer över 12 brukar anses för högt vilket sliter på blodkärlen. En mängd olika faktorer kan orsaka hyperglykemi  inklusive underlåtenhet att ta medicin eller insulin, stress, kostförändringar, ätstörningar, sjukdom eller skada. Symptom på hypoglykemi är att du kan få hjärtklappning, du är svettig, hungrig, trött, svimfärdig  eller orolig.

Extra sockermolekyler fäster på en mängd olika proteiner som i sin tur skadar blodkärlsväggen vilket kan utlösa inflammationer.

Din kost är den viktigaste ingrediensen för att sänka blodsockret nivåer naturligt. Undvik livsmedel som passerar genom systemet snabbt. Livsmedel som tar längre tid att smälta är mest fördelaktigt för att hålla blodsockret i schack. Allt detta handlar om lågt glykemiskt mat grupp som: granola, havregryn, bönor, ärtor och jordnötter är exempel på naturlig mat för att bara nämna några. Vitt bröd och vitt ris bör begränsas.

Pre-diabetiker (riskgrupper): om du gör måttliga dagliga övningar på 30 minuter och en viktminskning på 5 till 10 procent kan du minska dina chanser att få diabetes med 58 procent.

Läs etiketter:Du kommer att bli chockad över vad du hittar när du börjar läsa etiketter.

Testa blodsockret med en portabel Glucometer (blodsockermätare)
Testa blodsockret med en portabel Glucometer (blodsockermätare)

Hypoglykemi – när du har för lite socker i blodet

Att ha för lite socker i blodet kallas för hypoglykemi eller insulinkänning. Blodsockernivåer under 4 brukar anses för lågt. Du kan öka nivåerna genom druvsockertabletter och fruktjuice. Det kan tex bero på kosten, alkhol, fysisk ansträngning, läkemedel och sjukdomar. När du har lågt blodsocker kan du känna symptom som ångest, oro, svettningar mm.

Symptom DKA (Diabetic Ketoacidosis)

 • Fruktig (aceton) andedräkt
 • Illamående och / eller kräkningar
 • Buksmärta
 • Torr, varm hud
 • Trötthet
 • Andningsproblem
 • Överdriven törst
 • Frekvent urinering
 • I extrema fall, medvetslöshet

DKA kräver omedelbar behandling.

Symptom på Hyperglycemic Hyperosmolar Syndrome (HHS)

 • Överdriven törst
 • Desorientering och förvirring
 • Plötslig hypotension eller lågt blodtryck (yrsel vid byte av positioner, speciellt liggande eller sittande till stående)
 • synproblem
 • Extrem, oförklarlig trötthet
 • Feber
 • I vissa fall fall, medvetslöshet, kramper och / eller förlamning på ena sidan av kroppen

Vid behandling av HHS tillförs intravenös vätska (dvs., saltlösning och ibland elektrolytlösningar) för att återställa vätskebalansen. Insulinbehandling kan också krävas. De som drabbas av typ 2-diabetes får ofta tablettbehandling exempelvis med Metformin.

Gör socker oss sjuka?

Ett team av forskare vid University of California i San Francisco tror att socker gör oss sjuka och de gör något åt det. Forskarna lanserade en webbplats för att ge information om mat och dryck och tillsatt socker till allmänheten genom att granska mer än 8000 vetenskapliga artiklar som visar ett starkt samband mellan konsumtion av tillsatt socker och kroniska sjukdomar.
Läs mer på SugarScience.org

Andra undersökningar visar att i genomsnitt ser människor med högt blodsocker får oss att se ungefär 2 år äldre och människor med lågt glukos yngre ut. Kollagenet blir bräckligare och huden får svårare att reperera sig. Att äta mindre socker är alltså ett sätt att se yngre ut.

Nya mediciner mot sockersug ?

Hormoner som FGF21 tror man i hög grad påverkar det centrala styrsystemet och sockersuget. Genom att injicera hormonet i apor har forskarna på University of Texas Southwestern Medical center fått aporna att kraftigt minska intresset för socker.

1 thought on “Blodsockervärde och blodsockernivåer

 1. Pingback: Att idrotta med diabetes — Söderhamns diabetesförening

Comments are closed.