Kolesterol

Guide om kolesterol

Blod Hälsa Hjärta Kost

Introduktion
Kolesterol, en lipidmolekyl som finns i alla djurceller, spelar en avgörande roll i olika biologiska processer. Men en obalans i kolesterolnivåerna kan leda till allvarliga hälsoproblem, särskilt hjärt-kärlsjukdomar. I denna artikel kommer vi att avslöja mysterierna kring kolesterol, diskutera dess funktioner, belysa faktorer som påverkar dess nivåer, avliva vanliga missuppfattningar och ge konkreta tips för att bibehålla ett friskt hjärta.

Kolesterol är en vaxartad,typ av fettämne som är nödvändigt för kroppens normala funktion som finns naturligt i alla kroppens celler och cellväggar. Det spelar en viktig roll i att bygga och underhålla cellmembran, syntetisera vissa hormoner och producera galla för att hjälpa till med matsmältningen.

Din kropp tillverkar själv kolesterol i levern och behöver det för att producera många hormoner, vitamin D och gallsyror – som bidrar till att smälta fett. Kolesterol finns både i vår kost och bildas naturligt i levern. För att kolesterol ska kunna transporteras i blodet behövs speciella proteiner som kallas lipoproteiner. Det är viktigt att ha en balanserad nivå av kolesterol i kroppen, eftersom höga nivåer av “dåligt” kolesterol (LDL) kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Vad är kolesterol?

Kolesterol är en naturlig substans som finns i alla kroppens celler. Det är en form av fettämne som är nödvändigt för att kroppen ska fungera korrekt. Kolesterol används för att bygga och reparera cellmembran, producera hormoner och syntetisera vitamin D. Det mesta av kroppens kolesterol produceras av levern, men vi får också en del kolesterol genom maten vi äter. Kolesterol kan inte lösas i blodet, så det transporteras runt i kroppen av proteiner som kallas lipoproteiner. Det finns två huvudtyper av lipoproteiner som transporterar kolesterol i blodet: lågdensitetslipoprotein (LDL) och högdensitetslipoprotein (HDL). LDL-kolesterol kallas ofta “dåligt” kolesterol eftersom höga nivåer kan leda till uppsamling av fett i artärerna och öka risken för hjärtsjukdomar. HDL-kolesterol kallas “bra” kolesterol eftersom det hjälper till att ta bort överskott av kolesterol från blodet och förhindrar att det byggs upp i artärerna.

För några år sedan fokuserade man på tre delar i kolesterolet; totalnivå, HDL (bra) och LDL (dåligt). Numera är det mer fokus kring LDL eftersom den har mest korrelation med hjärtsjukdomar. Vuxna ska helst ha en LDL nivå som är mindre än 100.

Läs mer om:

Vad är högt kolesterol?

Kolesterol är både vår vän och fiende.  Vid normala nivåer är det en viktig substans för kroppens normala funktioner, men om nivåerna i blodet blir för hög, blir det en tyst fara som sätter oss i riskzonen för en hjärtattack.

Det blir däremot en hälsorisk när man har för mycket kolesterol i blodet. Höga kolesterolnivåer i blodet kan orsaka fetthaltiga avlagringar i blodkärlen som orsakar förträngning och kan leda till hjärtinfarkt, stroke eller perifera artärsjukdomar.

Att hålla dina kolesterolnivåer på en bra nivå är ett effektivt sätt att hålla ditt hjärta friskt – och sänka dina chanser att få hjärtsjukdom eller stroke.

Totalt blodkolesterol – kolesterol screening

Kolesterol screening är en del av ett blodprov som mäter inte bara total kolesterol i kroppen, men också olika typer av kolesterol och triglycerider (en annan typ av fett i kroppen).

Ärftligt höga nivåer av kolesterol
Det finns också webbtester som hjälper till att spåra de 50 000 svenskar som har den ärftliga hjärtsjukdomen, familjär hyperkolesterolemi (FH), som kan resultera i en tidig hjärtinfarkt redan i 40-års åldern. FH innebär att man har mycket höga nivåer av det dåliga LDL-kolesterolet redan vid födseln och därefter ökar det med stigande ålder.

Tester i Storbritannien tros kunna rädda 30 000 liv

Hälsomyndigheten NHSi Storbritannien kommer prova en “banbrytande” metod mot kolesterol två gånger om året vilket man hoppas kan rädda upp till 30.000 liv under det kommande årtiondet enligt en artikel i Independent.

Patienter som riskerar hjärtsjukdom kommer att ha tillgång till behandlingen, inclisiran från läkemedelsföretaget Novartis genom en klinisk prövning som börjar i Storbritannien under 2020.

Riskfaktorer högt kolesterol och att känna igen kolesterolet

En testrapport visa dina kolesterolnivåer i milligram per deciliter blod (mg/dl). Din totalkolesterol och HDL (bra) kolesterol är bland många faktorer läkaren kan använda för att förutspå din livstid eller 10 år risken för hjärtinfarkt eller stroke. För att bestämma hur dina kolesterolnivåer påverkar din risk för hjärtsjukdom kommer din läkare också ta hänsyn till andra riskfaktorer som ålder, ärftlighet, rökning och högt blodtryck.

Vad är bra kolesterol?

Det finns både bra och dåliga former av kolesterol. Din totalkolesterol poäng beräknas med hjälp av följande ekvation: HDL + LDL + 20 procent av din triglycerid nivå. En totalkolesterol poäng på mindre än 180 mg / dl anses optimal. Normala nivåer av det farliga kolesterolet LDL ligger ofta på 2-5 millimol per liter.

Typer av kolesterol

Det finns olika typer av kolesterol som spelar olika roller i kroppen. För att förstå hur kolesterol påverkar vår hälsa är det viktigt att känna till de olika typerna:

1. HDL (det goda kolesterolet)

HDL-kolesterol är känt som “bra” kolesterol eftersom det hjälper till att transportera överskott av kolesterol från kroppens vävnader till levern för att elimineras. Detta minskar risken för plackbildning och hjälper till att skydda mot hjärt-kärlsjukdomar.

Hög density lipoprotein (HDL) är en komponent av kolesterol. HDL hjälper till att skydda mot hjärtsjukdomar genom att främja kolesterol uppdelning och avlägsnas från blodet. HDL kallas även för det goda kolesterolet och har en skyddande effekt mot hjärtsjukdomar och rensar upp i blodkärlen. Eftersom det minskar bildandet av skadligt plack är det bättre med ett högt HDL-värde. Lågt HDL-kolesterol innebär större risk för hjärtsjukdomar.

Personer med högt blod triglycerider har oftast också lägre HDL-kolesterol. Genetiska faktorer, typ 2-diabetes och vissa läkemedel, såsom betablockerare och anabola steroider kan också ge lägre HDL-kolesterol. Rökning, övervikt och stillasittande kan alla leda till lägre HDL-koleste.rol. Omega-3-fettsyror, eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA), spelar en viktig roll i att öka HDL-nivåer som finns i blodet.

2. LDL (det dåliga och onda kolesterolet)

LDL-kolesterol är känt som “dåligt” kolesterol eftersom det har en tendens att byggas upp i blodkärlen och bilda plack. Plack kan leda till förträngningar och blockeringar i artärerna, vilket ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke.

En låg LDL-kolesterol (low density lipoprotein) nivå anses bra för hjärthälsa. LDL lagras i kärlväggarna. Den lätta och fluffiga lipoproteinet (LDL) fastnar på väggarna i artärerna, vilket skapar plack som härdar artärväggar och minskar blodflödet. Detta leder till ett tillstånd som kallas åderförkalkning. HDL tar bort LDL från blodet och hjälper till att förhindra och reparera härjningar åderförkalkning.

Att ersätta mättade animaliska fetter och livsmedel med högt kolesterol med hälsosammare fetter som olivolja, rapsolja, jordnötsolja och avokado är bland de mest effektiva saker du kan göra för att få en drastisk minskning av LDL-kolesterol. En ersätta kosten med olivolja och solrosolja, som innehåller 12,9% mättat fett, 15,1% enkelomättat fett, och 7,9% fleromättat fett kan uppnå en minskning med 18% av LDL-kolesterolet.

Forskare vid Washington University School of Medicine i St Louis, rapporterade att familjer med en viss variation i PCSK9 genen hade mycket låga nivåer av LDL (Det “onda” kolesterolet). Genen gav en markant minskad risk att utveckla aterosklerotisk hjärt-kärlsjukdomar, där kolesterolet fanns i artärerna. Tidigare har forskare mest fokuserat på att utveckla läkemedel som blockerar effekterna av skadliga mutationer. Under 2015 godkände US Food and Drug Administration ett läkemedel som efterliknar verkan av skydds PCSK9 mutationen vilket ger fördelar för personer med högt kolesterol.

Dock är inte ditt LDL den viktigaste faktorn för att förhindra hjärtinfarkt och stroke, enligt riktlinjer från American Heart Association. För patienter som tar statiner, behöver man att de inte längre få LDL-kolesterolnivåer ner till ett specifikt mål nummer. En kost rik på mättade fetter och transfetter höjer LDL-kolesterol.

Personer som har en hjärt- och kärlsjukdom eller löper hög risk att drabbas bör ha ett kolesterolvärde på 4,5 mmol/liter eller lägre.

3. VLDL-kolesterol (Very Low-Density Lipoprotein)

VLDL-kolesterol är en annan typ av lipoprotein som främst transporterar triglycerider, en annan form av fettämnen, i blodet. Höga nivåer av VLDL-kolesterol kan vara kopplade till ökad risk för hjärtsjukdomar.

4 Totalt kolesterol

Totalt kolesterol är summan av LDL-kolesterol, HDL-kolesterol och VLDL-kolesterol i blodet. Det är viktigt att ha en balans mellan de olika typerna av kolesterol för att främja optimal hjärthälsa.

Funktioner och betydelse av kolesterol

Kolesterol spelar flera viktiga funktioner i kroppen. Här är några av de viktigaste:

 1. Cellmembranstruktur: Kolesterol är en viktig komponent i cellmembranen och hjälper till att reglera dess fluiditet och stabilitet.
 2. Hormonsyntes: Kolesterol är en förstadie till hormoner som östrogen, progesteron och testosteron. Dessa hormoner spelar en central roll i reproduktionsfunktionen och andra biologiska processer.
 3. Vitamin D-syntes: Kolesterol är nödvändigt för att syntetisera vitamin D i huden när den utsätts för solljus. Vitamin D är viktigt för benhälsa och immunsystemets funktion.
 4. Gallproduktion: Kolesterol är involverat i produktionen av galla, som hjälper till att bryta ned och absorbera fett från maten vi äter.

Trots kolesterolets viktiga roll i kroppen kan höga nivåer av LDL-kolesterol öka risken för hjärt-kärlsjukdomar. Det är därför viktigt att hålla en balans mellan de olika typerna av kolesterol och upprätthålla en hälsosam livsstil för att främja hjärthälsa.

Hur kan jag sänka kolesterolet med medicin

En ny sorts medicin PCSK9-hämmare har man börjat göra tester kring och i Sverige lanseras nya mediciner som  evolocumab och alirocumab. Bägge medicinera är mycket dyra.

Hur kan jag sänka kolesterolet med mat?

Du kan minska kolesterolet med kosten och det finns naturliga kosttillskott för att motverka högt kolesterol. Det finns flera sorters mat som minskar kolesterolet. Även om vissa naturliga tillskott marknadsförs mot högt kolesterol, har endast ett fåtal verkligen studerats.

 • Vitlök och vitlöksklyftor kan hjälpa till att få lägre kolesterolvärde och accepteras av kroppen. Vitlök har använts medicinskt sedan urminnes tider och kan hjälpa med att sänka kolesterolhalten i blodet. En studie i Avicenna tidning av Phytomedicine har 39 försök som visade att vitlök extrakt kunde sänka totalkolesterol och LDL. En studie i Journal of Nutrition bekräftar att vitlöks-extrakt minskar totalkolesterol och LDL med 7 och 10 procent. Man kan behöva prata med sin läkare om man använder vitlök som kosttillskott.
 • Linfrön som är små frön som innehåller lösliga fiber, lignaner och vegetabiliska omega-3 fetter. Alla dessa komponenter kan ha en effekt på hälsan av artärer eller nivån av kolesterol i blodet. Dessa nötaktiga frön kan användas i matlagning, bakning och smoothies, och deras fiberinnehåll kan hjälpa till lägre kolesterol. En studie i Nutrition och Metabolism fann att en linfrö drink sänkte totalkolesterol och LDL-kolesterol med 12 och 15 procent. En annan studie i Journal of Nutrition fann att ta malda linfrö minskade LDL-kolesterol med 15 procent i 1 månad. Eftersom linfrön är så små och har ett hårt yttre skal, rekommenderas slipat linfrö över hela frön
 • Öka intaget av lösliga fibrer – American Heart Association säger att lösliga fibrer minskar LDL-kolesterol, medan olösliga fiber hjälper till att minska den totala risken för hjärtsjukdom. Lösliga fibrer finns i höga halter i havre. Andra bra källor av lösliga fibrer inkluderar frukt, grönsaker och baljväxter  som bönor och ärtor. Fiberrika livsmedel kan bidra till att sänka kolesterolnivåerna. Inkludera grönsaker, frukt, fullkorn, baljväxter och nötter i kosten. Dessa livsmedel är rika på lösliga fibrer som kan hjälpa till att minska upptaget av kolesterol i tarmen.
 • Hagtorn frukt har använts i århundraden för att förbättra hjärthälsa men det kan interagera med vissa läkemedel. Vissa studier har funnit att hagtorn kan sänka kolesterolnivåerna i blodet. Bladen, frukt och blommor av hagtorn har alla använts medicinskt i hundratals år för att behandla hjärtproblem inklusive högt kolesterol.
 • Välj hälsosamma fetter: Undvik mättat fett och transfett som finns i livsmedel som smör, grädde, fet kött, friterad mat och bakverk. Istället bör man fokusera på hälsosamma fetter som omättade fetter. Dessa finns i livsmedel som avokado, nötter, frön, olivolja och fet fisk som lax och makrill.
 • Ät fisk regelbundet: Fet fisk som lax, makrill och sardiner är rika på omega-3-fettsyror, vilket kan bidra till att sänka triglyceridnivåerna och öka “bra” HDL-kolesterol. Försök att äta fisk minst två gånger i veckan.
 • Minska intaget av processade livsmedel: Processade livsmedel, som chips, snacks, bearbetade köttprodukter och färdigmat, kan vara rika på mättat fett, transfett och högt natriuminnehåll. Dessa kan bidra till att höja kolesterolnivåerna och öka risken för hjärtsjukdomar. Försök att begränsa intaget av dessa livsmedel och välj istället naturliga och näringsrika alternativ.
 • Drick måttligt med alkohol: Överdrivet alkoholintag kan höja kolesterolnivåerna och öka risken för hjärtsjukdomar. Om du väljer att dricka alkohol, gör det med måtta.

Triglycerider

Triglycerider är ett slags blodfett och den vanligaste typen av fett i kroppen. Normala triglyceridnivåer varierar efter ålder och kön. En hög triglycerid nivå i kombination med lågt HDL-kolesterol eller högt LDL-kolesterol är förknippat med åderförkalkning, och uppbyggnad av fetthaltiga avlagringar i kärlväggarna som ökar risken för hjärtinfarkt och stroke. Personer som har en hjärt- och kärlsjukdom eller löper hög risk att drabba bör ha ett värde på triglycerider under 1,7 mmol/liter. Läs mer om triglicerider

Riskfaktorer för högt kolesterol

Att ha höga nivåer av kolesterol kan vara en riskfaktor för hjärtsjukdomar. Det finns flera faktorer som kan öka risken för att utveckla högt kolesterol. Här är några av de vanligaste riskfaktorerna:

Kost: Att konsumera mat som är rik på mättat fett och transfetter kan höja LDL-kolesterolet i blodet. Livsmedel som fettkött, mejeriprodukter med hög fetthalt och friterade livsmedel kan bidra till höga kolesterolnivåer. Det är mättat fett och transfett som främst påverkar kolesterolnivåerna. Att byta ut mättat fett med hälsosamma fetter som omättade fetter kan vara fördelaktigt för hjärt-hälsan.

Fysisk inaktivitet: Att leva en stillasittande livsstil kan påverka kolesterolnivåerna negativt. Regelbunden fysisk aktivitet kan hjälpa till att öka nivåerna av “bra” HDL-kolesterol och minska nivåerna av “dåligt” LDL-kolesterol.

Övervikt och fetma: Övervikt och fetma kan öka risken för att utveckla högt kolesterol. Överskott av kroppsfett kan påverka kroppens förmåga att reglera kolesterolnivåerna.

Rökning: Rökning kan sänka nivåerna av “bra” HDL-kolesterol och öka nivåerna av “dåligt” LDL-kolesterol. Det kan också skada blodkärlens väggar och öka risken för plackbildning.

Ålder och kön: Kolesterolnivåerna kan öka med åldern. Kvinnor tenderar att ha högre nivåer av HDL-kolesterol än män före klimakteriet. Efter klimakteriet jämnas skillnaderna ut.

Familjehistoria: Om det finns en familjehistoria av högt kolesterol eller tidig hjärtsjukdom kan risken för att utveckla höga kolesterolnivåer vara högre.

Att vara medveten om dessa riskfaktorer och vidta åtgärder för att minska dem kan hjälpa till att förebygga högt kolesterol och hjärtsjukdomar.

Kritik mot att fokusera på kolesterolet

Kolesterol är en viktig komponent i kroppen och spelar flera viktiga roller. Det är snarare obalansen och höga nivåer av “dåligt” LDL-kolesterol som kan vara skadligt för hjärthälsan.

Länge har den enda accepterande behandlingen för hjärtproblem varit mediciner för att sänka kolesterol och en kost som kraftigt begränsar fettintaget. Statiner är en typ av läkemedel som används för att sänka LDL-kolesterolnivåerna.

Men det finns läkare som anser att det är feltänkt och att det är inflammationer i kärlväggen som är den verkliga orsaken till många hjärtproblem.  Utan inflammation i kroppen, finns det inget sätt att kolesterol skulle ackumuleras i väggen av blodkärlet och orsaka hjärtsjukdomar och stroke. Inflammationerna får kolesterolet att fastna.

Specialister på kolesterol och sjukdomar kallas för Lipidologist och en av världens mest ledande forskare på området är Thomas Dayspring. Han menar att det dåliga kolesterol är en dålig markör eftersom majoriteten av hjärtinfarkter beror på insulin resistance.

2 thoughts on “Guide om kolesterol

Comments are closed.