Kolesterol

Vad är kolesterol?

Blod Hälsa

Fakta om kolesterol

Kolesterol är en vaxartad, fettliknande ämne som finns naturligt i alla kroppens celler och cellväggar. Din kropp tillverkar själv kolesterol i levern och behöver det för att producera många hormoner, vitamin D och gallsyror – som bidrar till att smälta fett.

För några år sedan fokuserade man på tre delar i kolesterolet; totalnivå, HDL (bra) och LDL (dåligt). Numera är det mer fokus kring LDL eftersom den har mest korrelation med hjärtsjukdomar. Vuxna ska helst ha en LDL nivå som är mindre än 100.

Läs mer om:

Vad är högt kolesterol?

Kolesterol är både vår vän och fiende. Vid normala nivåer är det en viktig substans för kroppens normala funktioner, men om nivåerna i blodet blir för hög, blir det en tyst fara som sätter oss i riskzonen för en hjärtattack.

Det blir däremot en hälsorisk när man har för mycket kolesterol i blodet. Höga kolesterolnivåer i blodet kan orsaka fetthaltiga avlagringar i blodkärlen som orsakar förträngning och kan leda till hjärtinfarkt, stroke eller perifera artärsjukdomar.

Att hålla dina kolesterolnivåer på en bra nivå är ett effektivt sätt att hålla ditt hjärta friskt – och sänka dina chanser att få hjärtsjukdom eller stroke.

Totalt blodkolesterol – kolesterol screening

Kolesterol screening är en del av ett blodprov som mäter inte bara total kolesterol i kroppen, men också olika typer av kolesterol och triglycerider (en annan typ av fett i kroppen).

Ärftligt höga nivåer av kolesterol
Det finns också webbtester som hjälper till att spåra de 50 000 svenskar som har den ärftliga hjärtsjukdomen, familjär hyperkolesterolemi (FH), som kan resultera i en tidig hjärtinfarkt redan i 40-års åldern. FH innebär att man har mycket höga nivåer av det dåliga LDL-kolesterolet redan vid födseln och därefter ökar det med stigande ålder.

Tester i Storbritannien tros kunna rädda 30 000 liv

Hälsomyndigheten NHSi Storbritannien kommer prova en “banbrytande” metod mot kolesterol två gånger om året vilket man hoppas kan rädda upp till 30.000 liv under det kommande årtiondet enligt en artikel i Independent.

Patienter som riskerar hjärtsjukdom kommer att ha tillgång till behandlingen, inclisiran från läkemedelsföretaget Novartis genom en klinisk prövning som börjar i Storbritannien under 2020.

Riskfaktorer högt kolesterol och att känna igen kolesterolet

En testrapport visa dina kolesterolnivåer i milligram per deciliter blod (mg/dl). Din totalkolesterol och HDL (bra) kolesterol är bland många faktorer läkaren kan använda för att förutspå din livstid eller 10 år risken för hjärtinfarkt eller stroke. För att bestämma hur dina kolesterolnivåer påverkar din risk för hjärtsjukdom kommer din läkare också ta hänsyn till andra riskfaktorer som ålder, ärftlighet, rökning och högt blodtryck.

Vad är bra kolesterol?

Det finns både bra och dåliga former av kolesterol. Din totalkolesterol poäng beräknas med hjälp av följande ekvation: HDL + LDL + 20 procent av din triglycerid nivå. En totalkolesterol poäng på mindre än 180 mg / dl anses optimal. Normala nivåer av det farliga kolesterolet LDL ligger ofta på 2-5 millimol per liter.

HDL (det goda kolesterolet)

Hög density lipoprotein (HDL) är en komponent av kolesterol. HDL hjälper till att skydda mot hjärtsjukdomar genom att främja kolesterol uppdelning och avlägsnas från blodet. HDL kallas även för det goda kolesterolet och har en skyddande effekt mot hjärtsjukdomar och rensar upp i blodkärlen. Eftersom det minskar bildandet av skadligt plack är det bättre med ett högt HDL-värde. Lågt HDL-kolesterol innebär större risk för hjärtsjukdomar.

Personer med högt blod triglycerider har oftast också lägre HDL-kolesterol. Genetiska faktorer, typ 2-diabetes och vissa läkemedel, såsom betablockerare och anabola steroider kan också ge lägre HDL-kolesterol. Rökning, övervikt och stillasittande kan alla leda till lägre HDL-koleste.rol. Omega-3-fettsyror, eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA), spelar en viktig roll i att öka HDL-nivåer som finns i blodet.

LDL (det dåliga och onda kolesterolet)

En låg LDL-kolesterol (low density lipoprotein) nivå anses bra för hjärthälsa. LDL lagras i kärlväggarna. Den lätta och fluffiga lipoproteinet (LDL) fastnar på väggarna i artärerna, vilket skapar plack som härdar artärväggar och minskar blodflödet. Detta leder till ett tillstånd som kallas åderförkalkning. HDL tar bort LDL från blodet och hjälper till att förhindra och reparera härjningar åderförkalkning.

Att ersätta mättade animaliska fetter och livsmedel med högt kolesterol med hälsosammare fetter som olivolja, rapsolja, jordnötsolja och avokado är bland de mest effektiva saker du kan göra för att få en drastisk minskning av LDL-kolesterol. En ersätta kosten med olivolja och solrosolja, som innehåller 12,9% mättat fett, 15,1% enkelomättat fett, och 7,9% fleromättat fett kan uppnå en minskning med 18% av LDL-kolesterolet.

Forskare vid Washington University School of Medicine i St Louis, rapporterade att familjer med en viss variation i PCSK9 genen hade mycket låga nivåer av LDL (Det “onda” kolesterolet). Genen gav en markant minskad risk att utveckla aterosklerotisk hjärt-kärlsjukdomar, där kolesterolet fanns i artärerna. Tidigare har forskare mest fokuserat på att utveckla läkemedel som blockerar effekterna av skadliga mutationer. Under 2015 godkände US Food and Drug Administration ett läkemedel som efterliknar verkan av skydds PCSK9 mutationen vilket ger fördelar för personer med högt kolesterol.

Dock är inte ditt LDL den viktigaste faktorn för att förhindra hjärtinfarkt och stroke, enligt riktlinjer från American Heart Association. För patienter som tar statiner, behöver man att de inte längre få LDL-kolesterolnivåer ner till ett specifikt mål nummer. En kost rik på mättade fetter och transfetter höjer LDL-kolesterol.

Personer som har en hjärt- och kärlsjukdom eller löper hög risk att drabbas bör ha ett kolesterolvärde på 4,5 mmol/liter eller lägre.

Hur kan jag sänka kolesterolet med medicin

En ny sorts medicin PCSK9-hämmare har man börjat göra tester kring och i Sverige lanseras nya mediciner som evolocumab och alirocumab. Bägge medicinera är mycket dyra.

Hur kan jag sänka kolesterolet med mat?

Du kan minska kolesterolet med kosten och det finns naturliga kosttillskott för att motverka högt kolesterol. Det finns flera sorters mat som minskar kolesterolet. Även om vissa naturliga tillskott marknadsförs mot högt kolesterol, har endast ett fåtal verkligen studerats.

  • Vitlök och vitlöksklyftor kan hjälpa till att få lägre kolesterolvärde och accepteras av kroppen. Vitlök har använts medicinskt sedan urminnes tider och kan hjälpa med att sänka kolesterolhalten i blodet. En studie i Avicenna tidning av Phytomedicine har 39 försök som visade att vitlök extrakt kunde sänka totalkolesterol och LDL. En studie i Journal of Nutrition bekräftar att vitlöks-extrakt minskar totalkolesterol och LDL med 7 och 10 procent. Man kan behöva prata med sin läkare om man använder vitlök som kosttillskott.
  • Linfrön som är små frön som innehåller lösliga fiber, lignaner och vegetabiliska omega-3 fetter. Alla dessa komponenter kan ha en effekt på hälsan av artärer eller nivån av kolesterol i blodet. Dessa nötaktiga frön kan användas i matlagning, bakning och smoothies, och deras fiberinnehåll kan hjälpa till lägre kolesterol. En studie i Nutrition och Metabolism fann att en linfrö drink sänkte totalkolesterol och LDL-kolesterol med 12 och 15 procent. En annan studie i Journal of Nutrition fann att ta malda linfrö minskade LDL-kolesterol med 15 procent i 1 månad. Eftersom linfrön är så små och har ett hårt yttre skal, rekommenderas slipat linfrö över hela frön
  • Lösliga fibrer – American Heart Association säger att lösliga fibrer minskar LDL-kolesterol, medan olösliga fiber hjälper till att minska den totala risken för hjärtsjukdom. Lösliga fibrer finns i höga halter i havre. Andra bra källor av lösliga fibrer inkluderar frukt, grönsaker och baljväxter som bönor och ärtor.
  • Hagtorn frukt har använts i århundraden för att förbättra hjärthälsa men det kan interagera med vissa läkemedel. Vissa studier har funnit att hagtorn kan sänka kolesterolnivåerna i blodet. Bladen, frukt och blommor av hagtorn har alla använts medicinskt i hundratals år för att behandla hjärtproblem inklusive högt kolesterol.

Triglycerider

Triglycerider är ett slags blodfett och den vanligaste typen av fett i kroppen. Normala triglyceridnivåer varierar efter ålder och kön. En hög triglycerid nivå i kombination med lågt HDL-kolesterol eller högt LDL-kolesterol är förknippat med åderförkalkning, och uppbyggnad av fetthaltiga avlagringar i kärlväggarna som ökar risken för hjärtinfarkt och stroke. Personer som har en hjärt- och kärlsjukdom eller löper hög risk att drabba bör ha ett värde på triglycerider under 1,7 mmol/liter. Läs mer om triglicerider

Kritik mot att fokusera på kolesterolet

Länge har den enda accepterande behandlingen för hjärtproblem varit mediciner för att sänka kolesterol och en kost som kraftigt begränsar fettintaget.

Men det finns läkare som anser att det är feltänkt och att det är inflammationer i kärlväggen som är den verkliga orsaken till många hjärtproblem. Utan inflammation i kroppen, finns det inget sätt att kolesterol skulle ackumuleras i väggen av blodkärlet och orsaka hjärtsjukdomar och stroke. Inflammationerna får kolesterolet att fastna.

Specialister på kolesterol och sjukdomar kallas för Lipidologist och en av världens mest ledande forskare på området är Thomas Dayspring. Han menar att det dåliga kolesterol är en dålig markör eftersom majoriteten av hjärtinfarkter beror på insulin resistance.

2 thoughts on “Vad är kolesterol?

Comments are closed.