Protein – vanliga frågor om proteiner

Kost

Vad är proteiner?

Det finns en hel del olika proteiner i den mänskliga kroppen. Människor blir mer medvetna om alla möjliga sätt att förbättra sin hälsa och alltfler börjar ta proteintillskott.

Protein är organiska ämnen som består av kedjor av aminosyror. Proteiner brukar kallas livets byggstenar och består av kol, väte, kväve och syre. Varje cell i den mänskliga kroppen innehåller protein.

Den grundläggande strukturen av protein är en kedja av aminosyror och det finns olika typer av protein som kollagen som är ett fiberprotein som påverkar håret och hemoglobin.

Vilken mat innehåller proteiner?

Alla livsmedel som framställts av kött, fågel, fisk och skaldjur, bönor och ärtor, ägg, bearbetade sojaprodukter, nötter och frön innehåller proteiner. Det finns också en mängd nya proteinrika produkter som proteinbars, proteinpulver, kvarg och mjölk där man tillsätter mer proteiner.

Behöver jag mer proteiner?

Din vikt, matvanor, kön, aktivitetsnivå och din ålder avgör hur mycket protein du behöver. Att äta en kost rik på protein kan bidra till att minska blodtrycket genom att dämpa aptiten. Protein finns i hela kroppen-i muskler, ben, hud, hår, och så gott som alla andra kroppsdelar och vävnader. Kroppen kan inte lagre porteiner och därför omvandlas överskttet i levern.

Forskning kring proteiner

  • Delar som man forskar mycket kring inom åldersforskningen och att få ett långt liv är FOX protein som spelar en viktig roll i att reglera gener involverade i celltillväxt och livslängd. Många FOX-proteiner har visat sig vara viktiga för embryots utveckling.
  • Studier från Herald universitet rapporterade att äta om man äter 100 gram protein per dag kan man minska risken för högt blodtryck med upp till 60 procent.
  • Kollagen är ett protein som påverkar stäkar ben och minska risken för Alzheimers.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *