Longevity – bästa metoderna att förlänga livet

Hjärta

Den “förväntade livslängden” definieras alltid statist som det genomsnittliga antal år som återstår vid en viss ålder. År 1840 var den förväntade livslängden vid födseln i Sverige 45 år för kvinnor idag är den förväntade livsåldern 83 år. Om vi klarar klimathotet och massförstörelse pga krig kan en tredjedel av de barn som föds idag förväntas leva tills de blir hundra.

Varje dag dör ungefär 150 000 personer varav 2/3 dör av orsaker som är kopplat till åldrandet. Forskare över hela jorden jobbar med att skjuta upp åldrandet vilket skulle kunna innebära att man räddar 100 000 personer från att dö i förtid. Tre sjukdomar är de främsta dödsorsakerna i den utvecklade världen:

 • Cancer – hälften av oss kommer förr eller senare få cancer
 • Hjärtsjukdom
 • Demens

Receptet för att besegra dessa sjukdomar tros vara att förstå den grundläggande byggstenen i våra kroppar dvs cellen som är livets grundläggande enhet. Att veta hur vi kan laga celler ger oss idéer hur vi kan bota sjukdomar.

För att bli gammla måste vi äta rätt kost, ha ett socialt umgänge med vänner och släktingar och att vara lagom aktiva. Många som lever länge väljer att fortsätta vara aktiv efter pensionen. En viktig faktor är att ta hand om hjärtat på ett bra sätt eftersom den vanligaste dödsorsaken är hjärt- och kärlsjukdomar som var underliggande dödsorsak för 38 procent av kvinnorna och för 37 procent av männen. (Källa SCB: 2013).

Enligt WHO:s befolkningsstatistik om den förväntade livslängden för män så toppar Island med 81,2 år medan vi i Sverige tar en 9:e plats med en förväntad livsålder på 80 år. Den kvinnliga medelålder är högst i Japan med 87 år medan den svenska kvinnan förväntas leva till 83,6 år.

Hos vissa djur verkar kalorirestriktion (CR) minska risken för cancer och hjärtsjukdomar och för att bromsa degenerering av nerver och förlänga livet. Kalorirestriktion är spekulativt.

Hög ålder medför i sig själv en rad tärande sjukdomar. Om vi skulle kunna ta bort hjärt och kärlsjukdomar skulle det lägga till 5,5 år på den totala förväntade livslängden i Amerika, och om det gick att ta bort dödsfall i cancer skulle det lägga till 3,2 år. Detta beror på att sjukdomar tävlar om att döda människor när de blir äldre.
Läs mer i Economist

Orter där befolkningen blir äldre

Det finns en del orter där befolkningsgrupper blir mycket gamla och gemensamt är att det är platser som inte har mycket stress och sund kost.

 • Lomelinda – sjundedagsantventisterna i Kalifornien som äter en vegetarisk kost och undviker fläsk, tobak och alkhol.
 • Okinawa
 • Nicoyahalvön på Costa Rica – där man har mycket frukt i kosten
 • Sardernerna på Sardinien
 • Grekland – den grekiska ön Ikaria där de äter medelhavsdiet

Framtidens läkemedel handlar om anti-aging läkemedel

Modern medicin förändrar våra liv och vi lever längre.

Läkemedelsbolagen satsar mycket på anti-aging läkemedel och genetiska DNA behandlingar. Det finns flera företag som specialiserat sig på Logevity som Kaliforniska Buck Institute och Mayo Clinic vars syfte är att förlänga människans livslängd. Ofta handlar det om olika blodtranfusioner och stamceller med yngre personer.

Flera amerikanska universitet forskar inom det här området som University of Michigan, University of Texas, och University of California i San Francisco.

Buck Institute har letat efter hälsorika DNA:n som kan finnas hos andra däggdjur. Valar är mycket mindre benägna än människor för att få cancer. Isbjörnar konsumerar en extremt fettrik kost men verkar inte utveckla arteriell plack. Om man kan härma vad naturen har utvecklat inom biologin så är ambitionen att utveckla nya och bättre läkemedel. Andra delar som man forskar mycket kring är FOX protein som spelar en viktig roll i att reglera gener involverade i celltillväxt och livslängd. Många FOX-proteiner har visat sig vara viktiga för embryots utveckling.

Institute for Aging Research at the Albert Einstein College of Medicine in the Bronx slår ett slag kring läkemedel som rapamycin (som har vissa biverkningar) och metformin som beskrivs som en mirakelmediciner.

Google chef som tror att det är möjligt att bli 500 år

Människor som blir äldre än 110 år kallas för supercentenarian vilket är ett nytt ord i ordlistan och visar att många blir riktigt gamla.

Google chefen Bill Maris som är VD för Google Ventures har sagt till nyhetsbyrån Bloomberg “Om du frågar mig är det möjligt att leva i 500 år”. Läs mer om olika projekt som Google arbetar med inom hälsoområdet

Det finns åtta olika typer av hormoner som är orsakerna till åldrande:

 • Humant tillväxthormon
 • Könshormon t.ex. testosteron eller östrogenhormon
 • Erithropoietin (EPO)
 • Insulin
 • DHEA
 • Thyroid Hormoner
 • Melatonin
 • Pregnenolone

Dessa hormoner är viktiga för cell- och vävnadsreparation. Med åldern minskar dessa hormoner i antal och effektivitet. Men i teorin skulle hormonerna kunna ersättas för att förhindra att åldras. Forskningen pågår fortfarande för att studera effekten av dessa hormoner.

Plastikkirurgi för att ge ett yngre utseende
Kirurgiska ingrepp försöker återställa ansiktsgeometrin och utseende av hud med hjälp av tekniker som ögonbrynslyft, att reducera påsar under ögonen, ögonlockslyft, hårtransplantationer och ansiktslyft. Läs mer om plastikoperationer.

Källor om Longevity

http://www.theatlantic.com