Brunt fett – kan fettet förklara den höga hjärtdödligheten under vintern?

Forskning Kost

Våra kroppar har minst två sorters fetter: Vit fett är det välkända fettet, oljiga droppar, som vi får när vi äter kalorier och i stora mängder skapar fetma och fettbalkar.

Brunt fett (engelska Brown adipose tissue förkortas BAT) används effektivt av kroppen främst för att producera värme.

Vad är brunt fett?

En liten del av kroppens fett är brun fettvävnad. Det finns biologer som undersöker det bruna fettet (“förbrännarfettar”) och undersöker hur fettet förbränner. Dess ursprungliga uppgift tros vara att skapa värme och de består av järnrika och bruna mitokondrier.

Man hittar mest brunt fett hos nyfödda. Människor får mer fett när vi blir äldre. Forskarna trodde tidigare att allt brunt fett försvinner av vuxen ålder. Men 2009 beskrev forskare i New England Journal of Medicine att vuxna kan producera brunt fett.

Vissa studier säger att exponering för kalla temperaturer kan få kroppen att skapa mer bruna fettceller. En annan studie undersöker hur brunt fett kan användas för att bekämpa diabetes och fetma.

Kan det vara en orsak till ökad hjärtdödlighet under vintern?

Forskare vill försöka få fart på det bruna fettet för att därmed minska fetman. Det bruna fettet kan vara en orsak som förklarar varför vi blir tjockare när vi blir äldre och den ökade hjärtdödlighet på vintern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *