Brunt fett – kan fettet förklara den höga hjärtdödligheten under vintern?

0

Våra kroppar har minst två sorters fetter: Vit fett är det välkända fettet, oljiga droppar, som vi får när vi äter kalorier och i stora mängder skapar fetma och fettbalkar.

Brunt fett (engelska Brown adipose tissue förkortas BAT) används effektivt av kroppen främst för att producera värme.

Vad är brunt fett?

En liten del av kroppens fett är brun fettvävnad. Det finns biologer som undersöker det bruna fettet (“förbrännarfettar”) och undersöker hur fettet förbränner. Dess ursprungliga uppgift tros vara att skapa värme och de består av järnrika och bruna mitokondrier.

Man hittar mest brunt fett hos nyfödda. Människor får mer fett när vi blir äldre. Forskarna trodde tidigare att allt brunt fett försvinner av vuxen ålder. Men 2009 beskrev forskare i New England Journal of Medicine att vuxna kan producera brunt fett.

Vissa studier säger att exponering för kalla temperaturer kan få kroppen att skapa mer bruna fettceller. En annan studie undersöker hur brunt fett kan användas för att bekämpa diabetes och fetma.

Kan det vara en orsak till ökad hjärtdödlighet under vintern?

Forskare vill försöka få fart på det bruna fettet för att därmed minska fetman. Det bruna fettet kan vara en orsak som förklarar varför vi blir tjockare när vi blir äldre och den ökade hjärtdödlighet på vintern.

Share.

Redaktör för kollahjärtat.se

Jag heter Daniel Larsson och jobbar som digital strateg med ett intresse för hjärtforskning och hur samhället kan minska dödligheten i hjärtsjukdomar som stroke. Den här webbplatsen skriver om förebyggande arbete och ny teknik kring hjärtat. Eftersom min far tidigt drabbades av en stroke är det ett område som berört mig på flera olika plan.

Leave A Reply

Share via
Copy link
Powered by Social Snap