Autonom bot hjälper till att reparera hjärtan

0

Forskarna vid det framstående Bostons barnsjukhus har utvecklat en robotkateter som kan transportera sig på egen hand genom ett slående hjärta och leda kirurgerna till ett problemområden, som en läcka på en ventil. Tekniken kombinerar AI och nanoteknik för att förbättra hjärta.


Katetern, som är testat på ett gris hjärta, innehåller en AI-driven optisk touch-sensor som kan navigera genom hjärtat utan att sätta för mycket tryck på organet.

Även om alla minimalt invasiva ingrepp innebär navigering från ett litet snitt i huden till platsen som ska opereras, har det inte tidigare gjorts självständigt. För att visa att autonom navigation är möjlig, undersökte de det svåraste stället att göra det – inuti hjärt slagen.

De skapade en robot kateter som kan navigera genom det blodfyllda hjärtat med hjälp av algoritmer inspirerade av djur.

När verktyget träffar en problemområde kan kirurgerna ta över och använda katetern för att arbeta på distans. Tekniken kan frigöra kirurger att fokusera på de mest kritiska delarna av en operation.

Källa:
https://robotics.sciencemag.org/content/4/29/eaaw1977

Share.

Redaktör för kollahjärtat.se

Jag heter Daniel Larsson och jobbar som digital strateg med ett intresse för hjärtforskning och hur samhället kan minska dödligheten i hjärtsjukdomar som stroke. Den här webbplatsen skriver om förebyggande arbete och ny teknik kring hjärtat. Eftersom min far tidigt drabbades av en stroke är det ett område som berört mig på flera olika plan.

Leave A Reply

Share via
Copy link
Powered by Social Snap