Konstgjort hjärta

Hjärta Hjärtkirurgi

Med dagens teknik ökar sannolikheten till överlevnad för hjärtpatienter betydligt. Ett artificiellt hjärta är en protesanordning som implanteras i kroppen och ersätter det ursprungliga biologiska hjärtat. Ett konstgjort hjärta skiljer sig från en hjärtpump, vilken är en extern anordning som används för att åstadkomma funktioner för både hjärtat och lungorn och inte behöver anslutas till båda blodkretsarna . Dessutom är en hjärtpump endast lämplig för betydligt kortare tid.

Carmat – Konstgjort hjärta från Frankrike

Det franska företaget Carmat har gjort kliniska studier med konstgjorda hjärtan. Det konstgjorda hjärtat från Carmat implanterades i en människa första gången den 18 december 2013 på France’s Georges Pompidou europeiska sjukhus.

https://www.youtube.com/watch?v=XsQBCUUfXFc

Enligt företaget, gick operationen “smidigt” och hjärtat ger blodflöde som förväntat. Det är första framgångsrika mänskliga implantat för Carmat, med andra prövningar kritiseras för framtiden.

Carmat s konstgjorda hjärta väger 900 gram vilket är tre gånger tyngre än ett vanligt hjärta. Det konstgjorda hjärtat kan slå upp till fem år och är avsedd för patienter som lider av slutstadiet hjärtsvikt. Den använder 2 elmotorer som pumpar en hydraulisk vätska som ligger i påsar. Carmat konstgjorda hjärta omfattar delar av ko för hjärtklaffarna som ser till att blodet inte går fel väg. Deras hjärta har godkänts i Saudiarabien, Slovenien, Polen och Belgien. Carmats enhet är prissatt till cirka $ 195 000. Läs artikel

Svenska forskningsprojekt

Scandinavian Real Heart är ett svenskt företag som gjort en unik hjärtpump där blodet pumpas runt i 4 kammare.

Andra typer av konstgjorda hjärtan

Det finns också forskning och experiment kring konstgjorda hjärtan och konstgjord vävnad som bygger på stamceller som utvecklas till hjärtceller.

Pacemaker

Body-Heart-Injury-iconEn pacemaker är en medicinteknisk produkt som tjänar till att hjälpa människor som lider av hjärtproblem. Många människor är omedvetna om hur en pacemaker fungerar. Det är en ganska enkel enhet som fungerar med hjälp av elektriska impulser som kommer i kontakt med hjärtats muskler i form av elektroder. Detta i sin tur hjälper till att reglera hjärtslag.

En elektronisk pacemaker kan konfigureras externt av en utbildad kardiolog för att passa individens behov. Pacemaker kan också kombineras med en defibrillator allt i en enhet om det behövs.

Pacemakers sätts in i patienten genom en relativt enkel operations process. En lokalbedövning används alltid och antibiotika ges efteråt för att förhindra infektioner som skulle kan uppstå efter operationen. Med ett snitt strax under vänster nyckelben sätts pacemakern in i kroppen och ledningarna är kopplade till hjärtat med hjälp av ett fluoroskop för att se till att allt är på rätt plats.

En person som lever med en konstgjord pacemaker behöver vanligtvis besöka läkare regelbundet så att läkaren kan se att allt fungerar som det ska och att patienten förbli frisk.