Lider du av sömnproblem? Du gör mycket mer än att ligga och drömma medan du sover. Under långa perioder av vilan,sänks din puls och blodtryck vilket är välbehövligt för ditt hjärta. Om du inte får tillräckligt med vila varje natt, gör du inte ditt hjärta någon stor tjänst.
Maten påverkar sömnen liksom stress och mängden av mörker och ljus. Det är ingen tillfällighet att vi är piggare på försommaren jämfört med vintern. Det finns en rad olika hormoner som styr sömnens kvalitet och karaktär. Feta människor sover mer än magra och tar man ett glas fet mjölk innan natten sover man lättare. Även djur sover längre om de får mat och när de tvingas fasta minskar sömnmängden.
Det finns flera studier som visar att minskad sömn ökar risken för stroke. En studie undersökte 3000 vuxna över 45 år och fann att de som sov mindre än sex timmar varje natt hade dubbelt så stor risk att få en stroke eller hjärtinfarkt jämfört med de som sov sex till åtta timmar varje natt. En annan studie av 200 000 personer, från Icahn School of Medicine i Mount Sinai Hospital i New York visade att de som sov mindre än fem timmar hade en 83 procent ökad risk för stroke jämfört med de som hade bättre sömnvanor.
Hur fungerar sömnen?
Den engelska forskaren Horne var pionjär inom sömnforskning och ansåg att det fanns två typer av sömn. Den obligatoriska och uppbyggande sömnen och en “fritidssömn” nu använder man begrepp som REM (drömsömn) och NREM (drömlös sömn). NREM sömnen är den första sömnen och sedan kommer man in i REM-perioder som är 10-15 minuter långar och det är då som du drömmer.
Undersöka dina sömnproblem
Det finns sömnmätare som kan användas för att mäta din sömn. Många lider av sömnapné och vaknar under sömnen.
Husmors tips för bättre sömn och vila
Se till att koppla av och det här är några beprövade husmorstips till att få en bättre sömn.
Börja med att förbättra din sovutrymme. Se till att ditt rum är mörk med mörka gardiner på dina fönster, eller använd en mask när du sover. Minska bullret med stängda fönster eller öronproppar och se till att ditt rum har en behaglig temperatur.
Tyngdtäcke
Tyngdtäcken har blivit populära och kostar några tusenlappar. Se till att ditt täcke är tungt. Om du har ett täcke med tyngd så känner man sig mer omkramad och trygg i sömnen, däremot har jag inte sett några vetenskapliga belägg för den här teorin.
Varmt bad
När du sätter dig i ett varmt bad sätter du igång ett antal signalsubstanser som gör att du kan somna lättare.
Ren och skön säng
Se till att dina lakan är tvättade utan alltför mycket parfym och att du har en skön och bekväm säng.
Ljus
Se till att det är mörkt där du sover och undvik starka ljus innan sömn exempelvis från dator eller starkt upplyst badrum innan du går till sängs.
Rutiner
Följ en regelbunden sömn rutin. Gå till sängs vid samma tid varje kväll och vakna upp vid samma tid varje morgon. Gör dig redo för sängen på samma sätt varje natt för att signalera till kroppen att det är dags att gå och sova.
Dryck och mat
Gå inte och lägg dig hungrig och ät inte för mycket och tungt innan du går och lägger dig. Var medveten om vad du äter och dricker innan sömn. Försök att äta din middag runt tre timmar före läggdags och undvika koffeinhaltiga drycker på kvällen och sent på dagen. Det kan vara smart att sluta dricka vatten en stund innan sova för att skära ner toalettbesöken. Pröva varmt kamomill te och en del människor vill ha varm dryck när de är oroliga och nervösa.
Träna
Se till att du ägnar dig åt fysisk aktivitet några timmar innan du går till sängs – eller sex när du är i sängen!
Undvik alkohol
Alkohol ger dig ingen riktigt bra djupsömn. Undvik.
Ljud
Se till att det är tyst. Om det är en livlig miljö kan du i värsta fall använda öronploppar.
TV och dator
Se till att ha disciplin när det gäller datorn och TV:n. Inget jobbarbete, TV och dator innan sänggåendet.
Stress
Se till att ha lugna aktiviteter innan sömnen. Lär din hjärna att det är dags att gå och sova istället för att stressa upp och säg nej till jobb och aktiviteter som innebär att du blir stressad.