Sömnmätning

Sömnmätare – mät hur du sover

Hjärta Sömn

Utvecklingen av den mänskliga sömnen har dikteras av den sociala utvecklingen. Före den industriella revolutionen, tenderade människor att sova två gånger under en kväll.

Men 18 timmars fabriksskift innebar slutet på “dubbel sömnnen”. I årtiondet mellan 1998 och 2009 hade de som sov mindre än sex timmar per natt ökat med 12-20 procent.

Varför sover vi?

Vi sover för att undvika för tidig död, minska risken för hjärtsjukdom och stroke, förebygga depressioner och kontrollera vikten. Att få bra sömn är viktigt för din hälsa och vi har olika behov när man sover gott men dess betydelse är viktigt för ditt välbefinnande, minne, koncentration mm. Det finns studier som visar att man har svårt att minnas saker mm när man får sin sömn störd. Under sömncyklerna går man igenom olika faser vilket beror på vår ålder och hur länge vi sovit. Under den djupa sömnen läks och repareras kroppen och den frisätter även höga nivåer av tillväxthormoner.

Verktyg som mäter sömnen

Det bästa sättet att få en rättvis mätning av din sömn är att övervaka dina fysiologiska data, som hjärnvågor, hjärtfrekvens, och andningsfrekvens under hela natten.

Dreem – visades på den stora konsumentmässan CES 2020
Dreem är ett en smidig pannband du bär under sömnen som mäter dessa egenskaper och sedan rekommenderar kognitiv träning och tekniker för att hjälpa dig att få mer och bättre sömn. Dreem är godkänd av amerikanska läkemedelsverket (FDA) och finns tillgänglig för $499.

bedit

Beddit mäter sömnen
Det finns olika sätt att mäta sömnen och ett av de effektivaste metoderna är att mäta hjärnans elektriska aktivitet. Det går även att mäta pulsen och andningen. Nu går det att få sömn spårning med verktyg från Beddit – som ser ut som ett rymdbälte. Den har en kontrollbox som hängs vid sidan av sängen och drivs av en USB-kontakt. Verktyget kontrollerar hur du sover och kan se förändringar hur du andas och förändringar i din puls. Verktyget har egna algoritmer som ser ditt sömnmönster och ansluts till en app på din smartphone.

Tekniken har utvecklats av Helsingfors Sleep Clinic och av finska sömnexperter. Priset är 150 USD och du kan köpa den från företagets hemsida.

Mer info: http://www.beddit.com/