Aspirin mot hjärtinfarkt

Medicin hjärtat Stroke
Det är vanligt med acetylsalicylsyra när man inte vet orsakerna bakom en stroke. Jag ser på programmet “Medicin med Mosley” avsnitt 2 som sändes 11 januari. Det är en dokumentär med Michael Mosley mannen bakom 5:2 dieten (som han senare själv har förkastat).
I det här programmet frågar han en professor som anser att man kan ta 1/4 aspirin förebyggande för att minska risken för hjärtinfarkt, stroke och cancer. Att ta daglig aspirin har blivit en mediahype och förebyggande folkmedicin som är billigare och verkar ha färre biverkningar än blodförtunnande Warfarin. Det har också följt upp i USA med massiva aspirin TV annonskampanjer så sent som 2007.

En annan professor i programmet var av en annan uppfattning och tycker inte aspirin är en bra ide alls eftersom det finns bättre mediciner med bättre effekt och han avråder starkt för självmedicinering. Mediciner som statiner som minskar risken för hjärtinfart effektivare.

Aspirin har också risker som blödningar. Men om man har haft en hjärtinfart kan aspirin minska risken för en ny hjärtinfarkt. Flera studier har genomförts att använda daglig aspirin. Studierna hade blandade resultat, mestadels negativa. Gastric blödningar (blödningar i magen) och magsår produktion får nära en tredjedel av försökspersonerna. En av de mest kända vetenskapliga studierna var den sk WASH studien. Studien av 88.000 sjuksköterskor fann att de som tog två eller flera aspirin veckan i 20 år eller mer hade 58 procent högre risk för cancer i bukspottskörteln.

Aspririn är ett gammalt inregistrerat varumärke som lanserades redan 1899 av läkemedelsfabriken Bayer.

Även European Heart Journal har skrivit om acetylsalicylsyra som används i låga doser och ställt frågan om det är finns några fördelar till följd av långvarig trombocythämmande behandling.