Ny studie visar att fiskolja läkemedel är bra för hjärtat

Forskning Hjärta Hjärtinfarkt Läkemedel Medicin hjärtat Stroke

Enligt en artikel i Washington Post har en panel av experter rekommenderas enhälligt att amerikanska läkemedelssverket FDA tillåter bredare användning av fiskolja-baserade läkemedel. Läkemedlen används för att behandla personer med hög risk för hjärtinfarkt och stroke även när de tar kolesterolsänkande läkemedel.

Forskningsstudier kring fiskolja

En studie tyder på att en renad fiskoljaderivat, som finns i ett receptbelagt läkemedel som kallas Vascepa, är mer effektivt att förebygga kardiovaskulära sjukdomar än man trott tidigare.

Läkemedlet kan sänka mycket höga nivåer av triglycerider (utan att höja det onda kolesterolet) och har blivit godkänt av amerikanska läkemedelsverket. Däremot så är det avregisterat i Sverige enligt FASS och det finns inte heller i en sökning på läkemedelsverket.

Vascepa visade sig kunna sänkte frekvensen av dödsfallen hos högrisk patienter–inklusive sjukdomar som stroke, hjärtinfarkt och dödsfall från kardiovaskulära orsaker med 30% totalt sett jämfört med placebo, enligt en studie publicerad måndag i Journal of American College of Kardiology. Bland statinbehandlade patienter med förhöjda triglycerider och hjärt-kärlsjukdom eller diabetes, visar flera statistiska modeller att icosapent etylacetat avsevärt minskar ischemiska händelser.

Resultatet är bättre än man trott tidigare eftersom författarna till studien inte bara tog hänsyn till kardiovaskulära sjukdomar som tidigare. Tidigare resultat har publicerats av det irländska läkemedelsbolaget Amarin Pharma och i september släpptes en studie i New England Journal of Medicine.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *