Var sitter hjärtat?

Hjärta

Hjärtat är en av de viktigaste organen i vår kropp och spelar en avgörande roll för att hålla oss vid liv. Men var exakt sitter hjärtat?

Varför är det viktigt att veta ”var är ditt hjärta sitter”?

För att börja med  hjälper det att kategorisera hjärtproblem som kräver brådskande läkarvård som bröstsmärtor. De flesta människor är rädda och oroliga eftersom de anser att bröstsmärta är bara associerade med hjärtproblem eller ischemisk skada av hjärt muskler men inte alla bröstsmärtor har samband med hjärtat. Har du hjärtsmärtor är det inte något att ignorera.

Var sitter ditt hjärta?

Hjärtat är beläget i bröstkorgen, mellan lungorna och bakom bröstbenet. Det ligger i den så kallade mediastinum, som är det utrymme i brösthålan mellan lungorna där hjärtat och andra viktiga organ finns. Hjärtat ligger lite snett i kroppen och är något vinklat mot vänster.

Hjärtan sitter inte riktigt på vänster sida av bröstet. Det ligger mellan höger och vänster lungor, mitt i bröstet och lite mot vänster om bröstbenet.

Hjärtat på höger sida?
I sällsynta fall sitter hjärtat på höger sida. Detta tillstånd kallas dextrocardia och är medfödd i naturen.

Anatomin av hjärtat

Hjärtat är en muskel som är ungefär lika stor som en knuten hand. Det är uppdelat i fyra huvuddelar: höger förmak, vänster förmak, höger kammare och vänster kammare. Mellan förmaken och kamrarna finns klaffar som reglerar blodflödet och förhindrar att blodet strömmar åt fel håll.

Hjärtat är också omgivet av ett tunt skikt av bindväv som kallas hjärtsäcken. Hjärtsäcken skyddar hjärtat och hjälper till att hålla det på plats i brösthålan.

Hjärtat är inneslutet i en hjärtsäck som är ett dubbelt lager. Hjärtsäcken är kopplad till membranet, ryggraden och andra delar med starka ligament. Hjärtat är ihåligt ochuppdelat i fyra huvuddelar: höger förmak, vänster förmak, höger kammare och vänster kammare. Mellan förmaken och kamrarna finns klaffar som reglerar blodflödet och förhindrar att blodet strömmar åt fel håll. De övre 2 kammrarna kallas vänster och höger förmak medan de lägsta kallas  vänster och höger ventriklar. En muskel vägg (kallas även interventricular septum) delar av vänster och höger ventriklarna och atria. Vänster kammare är den starkaste kammaren i det mänskliga hjärtat.

Hjärtat fungerar som en pump som cirkulerar blodet runt i kroppen. När hjärtat slår, drar det ihop sig och pumpar ut blod från kamrarna till kroppens organ och vävnader. Därefter slappnar hjärtat av för att fyllas med nytt blod från förmaken. Detta cykliska pumpande av blod kallas hjärtcykeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *