Var sitter hjärtat?

Hjärta

Varför är det viktigt att veta ”var är ditt hjärta sitter”?

För att börja med  hjälper det att kategorisera hjärtproblem som kräver brådskande läkarvård som bröstsmärtor. De flesta människor är rädda och oroliga eftersom de anser att bröstsmärta är bara associerade med hjärtproblem eller ischemisk skada av hjärt muskler men inte alla bröstsmärtor har samband med hjärtat. Har du hjärtsmärtor är det inte något att ignorera.

Var sitter ditt hjärta?

Viken sida sitter hjärtat på? Hjärtan sitter inte riktigt på vänster sida av bröstet. Det ligger mellan höger och vänster lungor, mitt i bröstet och lite mot vänster om bröstbenet.

Hjärtat på höger sida?
I sällsynta fall sitter hjärtat på höger sida. Detta tillstånd kallas dextrocardia och är medfödd i naturen.

Anatomin av hjärtat

Hjärtat är inneslutet i en hjärtsäck som är ett dubbelt lager. Hjärtsäcken är kopplad till membranet, ryggraden och andra delar med starka ligament. Hjärtat är ihåligt och indelat i 4 olika avdelningar: de övre 2 kammrarna kallas vänster och höger förmak medan de lägsta kallas  vänster och höger ventriklar. En muskel vägg (kallas även interventricular septum) delar av vänster och höger ventriklarna och atria. Vänster kammare är den starkaste kammaren i det mänskliga hjärtat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *