En tupplur på ett tåg

En tupplur är bra för ditt hjärta

Forskning Hälsa Sömn

Nu behöver du inte längre ha dåligt samvete om du tar en powernapp. Det finns flera hälsoskäl som visar att en tupplur är bra för din hälsa och att du ökar minnet, återfår din energi och minskar risken för Alzheimers. Nu visar ny forskning att dessutom att en tupplur är bra för ditt hjärta.

En tupplur minskar risken för stroke

Människor som tog en tupplur en eller två gånger i veckan hade 48 procent mindre sannolikhet, än de som inte gjorde det, att drabbas av allvarliga kardiovaskulära problem som hjärtinfarkt, stroke, hjärtsvikt enligt studien.

Resultaten från studien “Association of napping with incident cardiovascular events in a prospective cohort study ” är publicerade i tidskriften Heart. Forskningen är baserad på nästan 3500 vuxna, i åldrarna 35 till 75 år som undersökts i cirka fem år. Hur länge människor sov varje gång gjorde ingen skillnad.

Vad säger sömnexperterna?

Sömnexperter är i allmänhet överens om att en 20-minuters tupplur är allt som de flesta människor behöver för att känna sig utvilade och mindre stressade.

Den rekommenderade mängden sömn för de flesta vuxna har är minst sju timmar per natt, med en timme eller två timmar mer för människor som är 61 eller äldre. Tips hur du löser sömnproblem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *