Hjärtklappning

Hjärtklappning kallas även arytmi eller parlpitation är hjärtslag som plötsigt blir märkbara. Det kan innebära att hjärtat slår extra slag, slår för snabbt, fladdrar, slår för långsamt, hårda hjärtklappningar eller att du får hjärtrusningar under en kort period. Orsakerna till hjärtklappning är varierande och är olika för varje person. Problem med elsystemet i hjärtat kan orsaka onormal hjärtrytm.

Hjärtklappning kan vara livshotande

Hjärtklappning kan vara livshotande och verka skrämmande, men i de flesta fall de är ofarliga och inte ett tecken på ett allvarligt problem. Vissa arytmier kan leda till att hjärtat slutar pumpa blod ut i kroppen så du bör ta signalerna på största allvar.

Hjärtklappning kan vara ett tecken på en extremt farlig situation och om du har ont i brösten och oregelbunda hjärtslag så bör du snabbt kontakta en akutmottagning – speciellt om det inte går över eller om du känner yrsel. Hjärtproblem är den vanligaste dödsorsaken för både kvinnor och män.

Ibland kanske du känner ett extra hjärtslag eller ett missat hjärtslag. Dessa kallas ektopiska hjärtslag och är oftast inget att oroa.

Vad är orsaken till hjärtklappningen?

Hjärtklappning i allmänhet, men inte alltid, kommer från onormal hjärtrytm vilket kan bero på sjukdomar som förmaksflimmer, feber, takykardi men även stress och oro är vanliga orsaker.

En vanlig men ofta förbisedd orsak till hjärtklappning kan vara för mycket koffein på grund av kaffedrickande och konstgjorda sötningsmedel som aspartam. Det kan även bero på stress, panikångest och näringsbrister exempelvis brist på magnesium, potassium och thiamine. Droger såsom kokain, heroin, amfetamin, ecstasy och cannabis eller kryddig mat kan påverka hjärtslagen.

Hjärtklappning till följd av hormonella förändringar

Sköldkörtelsjukdom producerar hormoner och påverkar kroppens funktioner såsom hjärtklappningar och känsla av oro och nervositet.

Ibland kan hjärtklappning hos kvinnor vara en följd av hormonella förändringar som inträffar under menstruationen, graviditet eller klimakteriet – när en kvinna slutar få sin menstruation och inte längre kan bli gravid är det naturligt med hjärtklappning vilket oftast är tillfällig och inte en orsak till oro.

Undersök din hälsa

Du bör också göra en undersökning av din hälsa med fokus på ditt hjärta för att utesluta allvarliga sjukdomar och förmaksflimmer.

Det finns små bärbara EKG-mätare som kan användas för att upptäcka allvarliga hjärtfel.

Men det handlar ofta om livsstilsförändringar för att motverka stress , alkohol och bättre kosthållning – men det kan också vara en sjukdom som ligger bakom hjärtproblemet och som kräver behandling.

Stress och oro orsakar ofta extra hjärtslag och hjärtklappning. Om du är orolig – se till att genomgå en utredning kring ditt hjärta

Läs mer om olika typer av arytmier och hjärtklappningar

  • Förmaksflimmer – är en mycket vanlig rubbning av hjärtrytmen. Vid ventrikelflimmer slår kamrarna (hjärtats lägre kammare) inte normalt. Istället darrar de mycket snabbt och oregelbundet.
  • En annan arytmi som är kammartakykardi. Detta är en snabb, regelbunden slag av kamrarna som kan pågå i bara några sekunder eller mycket längre.

Hos personer som har någon av dessa arytmier, kan en elektrisk stöt från en hjärtstartare återställa hjärtats normala rytm.