Varje år får nästan en miljon människor i Europa hjärtstillestånd. Många dör pga långa svarstider i räddningstjänsten. Utöver det varierar utryckningstiden stort mellan olika kommuner. I landets samtliga kommuner är landets lägsta tid 8.5 minuter och den högsta 33.9 minuter. Vid hjärtstopp är det viktigt att kapa tiderna ytterligare eftersom varje minut räknas och kan vara skillnaden mellan liv och död.
En ambulans drönare med en integrerad defibrillator och syrgas kan rädda liv. Målet är att förbättra befintlig infrastruktur för larmsamtal med ett nätverk av drönare. Många människor drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus och behandlingen med hjärtstartare är avgörande för om personen ska överleva. Med defibrillatorer skapas kraftfulla elektriska chocker till hjärtat.
Denna nya moderna typ av drönare kan nå hastigheter över 100 km / t och nå tätbefolkade destinationer inom 1 minut, vilket teoretiskt ökar chansen att överleva från 8% till 80%.
Drönaren spårar mobila nödsamtal och använder GPS för att navigera. Väl på plats kan en operatör agera sjukvårdare och övervaka situationen, prata och instruera De kan hjälpa offret med hjälp av en inbyggd kamera som är ansluten till kontrollrummet via en webbkamera Livestream.
Denna prototyp drönare är konstruerad som en “flygande verktygslåda” med många typer av förnödenheter. Framtida implementeringar kommer även vara användbara för andra situationer såsom drunkning, diabetes, luftvägar och trauman. Vad som är intressant med drönarteknik är inte bara att du har kopplingar till mobilen, fotografier utan man har även satellit styrning vilket innebär att drönaren blir mer stabil vid flygningen men det går även att ha förprogrammerade start och slutpunkter. Den flygande defibrillatorn är skapad av holländaren Alec Momont som är elev på TU Delft University of Technology.
Hur du använder en defibrillator
De har ofta en grön knapp och många defibrillatorer har både bilder och röst hjälp. Ta bort personens skjorta och smycken innan du fäster den till maskinen. Maskinen analyserar patienten och bestämmer om hen behöver en elektrisk chock. Om maskinen tycker att det är lämpligt med en chock kommer du få instruktioner exempelvis att trycka en orange knapp och ge en chock. Om det är puls men patienten inte andas så ge mun-till-mun metoden. Om det inte finns någon puls var beredd att repetera processen med defibrillatorn.
https://www.youtube.com/watch?v=h8Mr9sET-Xc
Robot flygande ambulanser
Det finns också företag som satsar på robotflygande ambulanser som kan användas i krigszoner. Ett Israelitiskt företag har gjort testflygningar med en automatisk flygande farkost som kallas Cormorant (eng. skarv) från företaget Urban Aeronatics. Farkosten är designad för att bära människor men utan någon pilot och som använder ett fläktliknande system vilket innebär att man riskerar olyckor ifall den skulle köra in i något objekt.