Diabetes är ett allvarligt tillstånd som kan leda till allvarliga störningar i kroppen. Det finns starka kopplingar mellan hjärt- kärlsjuklighet och diabetes. Hjärtinfarkt och stroke är de vanligaste dödsorsakerna för personer som har typ 2-diabetes. Majoriteten som insjuknar i hjärtinfarkt och som remitteras till en kranskärlsoperation, har diabetes eller förstadier till sjukdomen, många utan att tidigare ha vetat om det. Enligt en landstingsstudie kommer var fjärde man och var femte kvinna i Stockholm få diabetes under sin livstid.
Vad är diabetes?
Diabetes (diabetes mellitus) – en sjukdom där kroppen inte producerar eller korrekt använda insulin. Insulin produceras i bukspottkörteln och dess funktion är att reglera blodsockernivåer. Insulin behövs för att omvandla socker och stärkelse till den energi som används i det dagliga livet. Otillräcklig produktion av insulin leder till en ansamling av glukos i blodet vilket kan orsaka typ 1-diabetes.
Vad är skillnaden mellan Typ 1 och Typ 2 diabetes?
Man skiljer mellan Typ 1 och Typ 2 diabetes som är två olika sjukdomar med liknande sjukdomsbild men det finns även andra diabetstyper vilket innebär att det finns diabetiker som får fel behandlingar (se projekt diabetes i Skåne). Fel diagnos innebär att du får fel medicinering.
Vid Typ 1 diabetes förlorar kroppen förmågan att tillverka insulin. Det är en autoimmun sjukdom där kroppen dödar alla betaceller i bukspottkörteln. Betacellerna producerar insulin och sjukdomen orsakar att bukspottkörteln slutar att producera insulin som är det hormon som reglerar blodsockernivån. Om mängden glukos i blodet är för hög kan det allvarligt skada kroppens organ med tiden.
Typ 2 diabetes (ålderdiabetes) är den vanligaste typen av diabetes och omfattar 75-85% av alla diabetiker men det är många som inte är medvetna om att de har sjukdomen. Sjukdomen orsakas av för mycket glukos, en typ av socker i blodet. Den är vanligast hos äldre personer eftersom personer som är äldre än 65 löper en ökad risk att utveckla typ-2 diabetes om deras insulinproducerande betaceller i bukspottkörteln inte klarar av att kompensera för insulinokänslighet. Behandlingar omfattar kostbehandling och att minska BMI och läkemedel i tablettform.
Botemedel mot diabetes
Det finns inga enkla eller permanenta botemedel ännu, men det kan säkert styras av livsstilsförändringar vilket inkluderar en hälsosam kost, äta planer, och regelbunden fysisk aktivitet eller motion. Det finns olika typer av mediciner som insulinsprutor och även tabletter för vissa diabetes typer.
Det finns olika forskningsprojekt kring diabetes 1 kring stamceller som kan producera insulin. Forskarna vill på sikt att man transplanterar celler och man har börjat transplantera på möss med positivt resultat.
För diabetes 2 forskningen har man exempelvis sett på kalciumjonen.
Ny forskning från forskare i Newcastle om diabetes 2 har undersökt fettet i bukspottskörteln och publicerat en vetenskaplig artikel att små minskningar av fettet i bukspottskörteln kan få diabetes 2 att avta. Läs mer
Metformin är ett läkemedel som tillhör gruppen biguanider som används för att behandla diabetes och har målats upp som en mirakelmedicin. Förutom att utforska dess potential för att behandla åldrande undersöker forskarna också om metformin kan förbättra symtomen på autoimmuna sjukdomar, tuberkulos och erektil dysfunktion, fetma behandlingar, polycystiskt ovariesyndrom, infertilitet, alkoholfria fettlever och akne. Läs mer om metmorfin
Symptom på diabetes
Det går att upptäcka diabetes genom att kontrollera blodsockernivåerna med urinprov och blodprov.
Exempel på symptom:
- Törstig
- Ökad hunger och aptit
- Trötthet
- Ofta gå till toaletten och kissa
- Klåda kring könsorganen
- Stickningar och domningar i händer och föttr
Orsaker till att diabetes blivit vanligt
Den stora anledningen till att diabetes har blivit vanligt är fetman. Höga halter av socker som cirkulerar i blodet orsakar skada på alla viktiga organ i kroppen inklusive ögon, hjärta, njurar, blod cirkulationssystemet (artärer) och ditt könsorgan.
Viktigt att ligga på en jämn och bra sockernivå
Det är viktigt att ha en sund livsstil och kosthållning och fysisk aktivitet om du har diabetes.
Man bestämmer långtidsvärdet för sockerhalten i blodet med HbA1c och målvärdet är individuellt anpassat för varje patient. Vanligen är målvärdet högst 52mmol/mol (6%).
Att ha alltför högt eller lågt sockernivå inte bra och en bra nivå är att ligga mellan 5 och 10 men det kan variera efter dina individuella förutsättningar. För högt socker kallas för hyperglykemi. Läs mer om blodsockervärden.
Framgångar inom forskningen
Ett botemedel mot diabetes Typ-1 kan vara nära förestående efter forskare upptäckt hur man gör enorma mängder insulinproducerande celler – ett genombrott som hyllas lika betydande som antibiotika. På Harvard University har man för första gången, lyckats tillverka miljontals betaceller som krävs för transplantation. Teamet på Harvard använde embryonala stamceller för att producera insulinproducerande celler.
Läs artikel
Att minska riskerna för hjärtsjukdom hos personer med diabetes
Att samtidigt kontrollera blodtryck, blodsocker och LDL-kolesterolnivåer minskar risken för hjärt-kärlsjukdom hos personer med diabetes, enligt forskning från hjärtsjukdom förebyggande av program vid University of California, Irvine School of Medicine. Studien är publicerad i vetenskapstidskriften ScienceDaily.com.
Läs artikel
Mer information om diabetes
Blodsockernivåer
Se lokal diabetesförening exempelvis Stockholms diabetesförening
Diabetssregistret
1 thought on “Diabetes”
Comments are closed.