Puls – att mäta pulsen och hjärtslagen

Vad är puls?

Det normala hjärtat slår från dess att det bildas i moderns livmoder tills döden. Puls är antalet pulsslag per tidsenhet. Vanligen uttrycks pulsen som slag per minut (BPM).

Vad är en normal puls

Människan har normalt en puls mellan 70 och 90 slag per minut. Idrottare har en lägre basal hjärtfrekvens och faktorer som stress, motion och ångest höjer ofta pulsen hos normala personer.

Varför mäts pulsen?

Pulsmätningen används av vårdpersonal till stöd i diagnos, uppföljning av flera medicinska tillstånd inklusive hjärtsjukdomar. Puls är en term som används för att beskriva frekvensen av hjärtcykeln. Hjärtat slår för att leverera ren syresatt blod från vänster kammare till blodkärlen i kroppen via stora kroppspulsådern. Eftersom behovet av syre förändras i olika situationer, som motion, sömn förändras pulsen.

Mäta pulsen själv
Kvinna som kontrollerar sin puls genom att ha två fingrar under halsen och se på sin klocka under workouten.

Hur mäter man pulsen

Att mäta sin puls är enkelt: Om du lever, har du faktiskt en. Vanligtvis beräknas som antalet kontraktioner (hjärtslag) av hjärtat i en minut och uttrycks som “slag per minut” (bpm). Det finns en uppsjö av olika pulsmätare på marknaden som ger en komplett bild vid olika fysiska aktiviteter som vandring, klättring, alpinism, vintersport eller andra utomhus uppgifter.  En bra pulsmätare visar hjärtfrekvens och procent av optimal hjärtfrekvens. Du behöver inte beräkna exakt vad delarna bör vara,eftersom pulsmätaren gör det åt dig

Hjärtat skickar en mängd information till hjärnan

När man känner oro blir hjärtrytmens karaktär mer kaotiskt och skickar mönstret till hjärnan. När vi mår bra så slår hjärtat andra slag mer sinusaktiga mönster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *