Vitaminer

Vad är vitaminer?

Vill du veta om du borde ta vitaminpiller och vad de har för effekt?

Vitaminer är antingen vattenlösliga eller fettlösliga. Vattenlösliga vitaminer lagras inte i kroppen, och därför tar de snabbt slut.

Fettlösliga vitaminer är: vitamin A, D, E och K. Betakaroten också ett fettlösligt vitamin.

Vitamin A: är en antioxidant som hjälper dig att se bra. Du får den från morötter och tomater och andra frukter och grönsaker.

Vitamin D: gör dina ben starka och är bra för immunförsvaret och din allmänna hälsa. Om du har D-vitamin brist finns risk för infertilitet och depression. Du kan få D-vitamin genom solen som når huden och kosten. Stora kosttillskott av D-vitamin likaså låga nivåer av D-vitamin kan vara skadligt för hjärtat enligt dansk forskning. Enligt forskarna är den bästa nivån någonstans mellan 50 (nanomol/liter blod) och 100 och enigt vår studie är 70 en nivå man bör ligga på, enligt Peter Schwartz vid Glostrups universitetssjukhus.

Vitamin E: är en annan anti-toxin och är också bra för din hud och förhindra hjärta och kärlsjukdomar. Den finns i en mängd olika frukter, grönsaker, solrosolja, nötter, citrusfrukter som grapefrukt.

Vattenlösliga vitaminer är: B-komplexet, som består av vitamin B1, B2, B3, B5, B6 och B12. Biotin, C-vitamin och folsyra B-vitamin:

Majoriteten av multivitamin-och mineraltillskott innehåller B-komplex vitaminer samt andra essentiella vitaminer och mineraler.

Riboflavin (B-2) är nödvändig för celltillväxt och frigörande av energi, bildandet av röda blodkroppar, och syntes av antikroppar.

Vitamin B6 hjälper kroppen att producera hemoglobin (röda blodkroppar).

Folsyra är ett B-vitamin viktigt för både män och kvinnor, men speciellt kvinnor i barnafödande åldrar.

C-vitamin är en antitoxin och som sådan kommer att stimulera immunförsvaret och bli av fria radikaler. Det hjälper också binjurarna att fungera korrekt. C-vitamin håller muskler och kroppsvävnad frisk. Detta vitamin finns i många frukter och grönsaker. C-vitamin är en antioxidant som skyddar kroppen från fria radikaler, bidrar till att stärka blodkärlen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *