Hjärtklaffsjukdom

Hjärtklaffsjukdom (eng. Heart Valve Disease) uppstår när ditt hjärta inte fungerar som det ska. Vårt hjärta har två halvor, en vänster och höger, vardera med två kamrar-atrium och kammare. Mellan kamrarna är de hjärtklaffar som ser till att blodet bara går i en riktning. Det finns också andra två hjärtklaffar placerade mellan ventriklarna och de stora artärerna, som är aorta och pulmonell artär, där de har samma funktion.

Misslyckas en ventil på vänster sida av ditt hjärta kommer att resultera i vänster-sidig hjärtsvikt. En hjärtsvikt är en störning där hjärtat förlorar sin förmåga att pumpa blod effektivt i hela kroppen. Detta leder till ansamling av vätskor i lungorna vilket kallas lungödem. Ventil sjukdom på höger sida av ditt hjärta, den pulmonella och tricuspic ventilen, är ovanliga, men kan uppstå som ett resultat av vissa former av medfödd hjärtsjukdom eller långvarig hjärtsvikt på vänster-sida. Höger-sidig hjärtsvikt beskrivs av en vätskeansamling i kroppen, särskilt i benen, bukhålan, och levern.

Det finns två orsaker till hjärtklaffsjukdom, de trånga ventiler och läckande ventiler. Trånga ventiler kan bero på medfödd abnormitet, försämring genom åderförkalkning, överdriven förkalkning i ålderdomen mm. Om ventilerna blir smala, kan översvämningen inte flöda in i nästa kammare vilket kallas stenos.

Både trånga ventiler och läckande ventiler kan sätta extra påfrestning på ditt hjärta. Om ventilerna är begränsade, måste ditt hjärta arbeta hårdare för att få blod genom den.

Symtomen vid hjärtklaffsjukdom kan omfatta: andfåddhet under ansträngning, vakna upp till nära andfåddhet, hjärtklappning, röstsmärtor, svullnad av fötter eller vrister, trötthet, och yrsel eller svimning.

Hjärtklaffsjukdom är när en ventil i ditt hjärta inte fungerar korrekt vilket kan orsaka symtom som andfåddhet, svullna vrister och ben, eller bröstsmärtor. Om hjärtklaffsjukdom förvärras kan det leda till permanenta hjärtskador. Mediciner kan bota symtomen på hjärtklaffsjukdom men en operation behövs för att reparera eller ersätta en ventil som har problem.