Enkelmättade fetter

Det finns olika typer av fetter och fett är en viktig energikälla. Enkelmättade fetter (t.ex. raps, oliver, ost och olivolja) och fleromättade fetter (som finns i livsmedel som nötter och fisk) rekommenderas framför mättade fetter.

Oljor och fetter består av hydrofoba grupper som är kända såsom fettsyror. Det finns egentligen två olika sätt att definiera fetter. Den första metoden bygger på mättnad, och är förmodligen den som, om någon, du är mest bekant med. De flesta av er är bekanta med mättade eller omättade fetter och den uppmärksamhet dessa fått i media.

Den andra metoden för att definiera en lipid är baserat på den relativa storleken (längden) av fettsyran. Det finns korta fettsyror (SCFA), medellång kedja fettsyror (MCFA) och långkedjiga fettsyror (LCFA). Kortkedjiga fettsyror (SCFA) har färre än 6 kolatomer, medellång kedja fettsyror (MCFA) har mellan 6-12, och långkedjiga fettsyror (LCFA) har fjorton eller flera kol grupper. De flesta av de fetter och oljor som du absorberar från din kost kommer från antingen växt- eller djurkällor, som alla består av LCFA (långkedjiga fettsyror).

Medellångkedjiga fettsyror (MCFA) metaboliseras helt annorlunda än långkedjiga fettsyror (LCFA). LCFA (långa fettsyror) som finns i animaliska och vegetabiliska fetter absorberas inte lika lätt av mag-tarmkanalen.