Ateroskleros är den främsta orsaken till hjärtinfarkt hos människor. Ateroskleros innebär inflammation och uppbyggnad av plack avlagringar inuti väggarna i artärerna. Dessa plack, är gjorda av en kombination av för mycket fettämnen, kolesterol och kalcium, i blodkärlen leder till förträngningar och kan begränsa flödet av blod och följaktligen kan leda att blodproppar bildas som kan leda till hjärtsvikt, hjärtinfarkt eller stroke.
Ateroskleros uppstår oftast i de stora och medelstora arterna som leder blodet bort från hjärtat och ut i kroppen. Man skiljer mellan stabilt (M2) och instabilt plack (M1) och som spricker lätt. Det finns mediciner som minskar det 0stabila placket med 40%. Läs mer
Det går att upptäcka ateroskleros redan hos barn som en förändring i kärlväggen (plack).
Med stigande ålder blir placken större vilket medför risker att de går sönder.
Fettet som byggs upp inne i blodkärlen med tiden, gör blodkärlen stela, smalare. Detta i sin tur minskar blodflödet till hjärtat och hjärnan.
Ny forskning kan leda till nya läkemedel mot hjärtsjukdomar.
Utvecklingen av åderförkalkning i kroppen är en komplex process och forskarna arbetar på många fronter för att hitta nya sätt att förstå och behandla denna allvarliga sjukdom.
Statiner, som kom ut på marknaden 1987, erbjöd ett genombrott i åderförkalkning genom att arbeta för att sänka det “onda” kolesterolet som kallas LDL och höja det “goda” kolesterolet HDL. HDL kallas “det goda kolesterolet”, men HDL-partiklar varierar i storlek och sammansättning, och vi vet inte om alla former av HDL är bra.
Forskare testar andra potentiella metoder – till exempel nya sätt att öka nivåerna av skyddande HDL och nya läkemedel som riktar sig mot inflammation i kärlväggarna. Forskningen handla tex om att hitta rätt behandling som höjer rätt typ av HDL och metoder som ger bästa möjlighetr att minska risken för hjärtat.
Det finns nya läkemedel som D-PDMP som stoppar utvecklingen av ateroskleros. Läs mer
1 thought on “Ateroskleros – den vanligaste orsaken till döden hos människor”
Comments are closed.