Ny studie visar att fiskolje läkemedel är bra för hjärtat

0

Enligt en artikel i Washington Post har en panel av experter rekommenderas enhälligt i November 2019 att amerikanska läkemedelssverket FDA tillåter bredare användning av fiskolja-baserade läkemedel för att behandla personer med hög risk för hjärtinfarkt och stroke även när de tar kolesterolsänkande läkemedel.

Forskningsstudier kring fiskolja

En studie tyder på att en renad fiskoljaderivat, som finns i ett receptbelagt läkemedel som kallas Vascepa, är mer effektivt att förebygga kardiovaskulära sjukdomar än man trott tidigare. Läkemedlet kan sänka mycket höga nivåer av triglycerider (utan att höja det onda kolesterolet) och har blivit godkänt av amerikanska läkemedelsverket. Däremot så är det avregisterat i Sverige enligt FASS och det finns inte heller i en sökning på läkemedelsverket.

Vascepa visade sig kunna sänkte frekvensen av dödsfallen hos högrisk patienter–inklusive sjukdomar som stroke, hjärtinfarkt och dödsfall från kardiovaskulära orsaker med 30% totalt sett jämfört med placebo, enligt en studie publicerad måndag i Journal of American College of Kardiology. Bland statinbehandlade patienter med förhöjda triglycerider och hjärt-kärlsjukdom eller diabetes, visar flera statistiska modeller att icosapent etylacetat avsevärt minskar ischemiska händelser.

Resultatet är bättre än man trott tidigare eftersom författarna till studien inte bara tog hänsyn till kardiovaskulära sjukdomar som tidigare. Tidigare resultat har publicerats av det irländska läkemedelsbolaget Amarin Pharma och i september släpptes en studie i New England Journal of Medicine.

Share.

About Author

Jag heter Daniel Larsson och jobbar som digital strateg med ett intresse för hjärtforskning och hur samhället kan minska dödligheten i hjärtsjukdomar som stroke genom förebyggande arbete men även med ny teknik. Eftersom min far tidigt drabbades av en stroke är det ett område som berört mig på flera olika plan.

Leave A Reply

Share via
Copy link