Hjärtklappning kallas även arytmi eller parlpitation är hjärtslag som plötsigt blir märkbara. Det kan innebära att hjärtat slår extra slag, slår för snabbt, fladdrar, slår för långsamt, hårda hjärtklappningar eller att du får hjärtrusningar under en kort period. Orsakerna till hjärtklappning är varierande och är olika för varje person. Problem med elsystemet i hjärtat kan orsaka onormal hjärtrytm.

Hjärtklappning kan verka skrämmande, men i de flesta fall de är ofarliga och inte ett tecken på ett allvarligt problem men vissa arytmier kan leda till att hjärtat slutar pumpa blod ut i kroppen så du bör ta det på allvar. Hjärtklappning kan vara ett tecken på en extremt farlig situation och om du har ont i brösten och oregelbunda hjärtslag så bör du snabbt kontakta en akutmottagning – speciellt om det inte går över eller om du känner yrsel.

Ibland kanske du känner et extra hjärtslag eller ett missat hjärtslag. Dessa kallas ektopiska hjärtslag och är oftast inget att oroa.

Vad är orsaken till hjärtklappningen?

Hjärtklappning i allmänhet, men inte alltid, kommer från onormal hjärtrytm vilket kan bero på sjukdomar som förmaksflimmer, feber, takykardi men även stress och oro är vanliga orsaker.

En vanlig men ofta förbisedd orsak till hjärtklappning kan vara för mycket koffein pga kaffedrickande och konstgjorda sötningsmedel som aspartam. Det kan även bero på stress, panikångest och näringsbrister exempelvis brist på magnesium, potassium och thiamine. Doger såsom kokain, heroin, amfetamin, ecstasy och cannabis
eller kryddig mat kan påverka hjärtslagen.

Ibland kan hjärtklappning hos kvinnor vara en följd av hormonella förändringar som inträffar under menstruationen, graviditet eller klimakteriet – när en kvinna slutar få sin menstruation och inte längre kan bli gravid är det naturligt med hjärtklappning vilket oftast är tillfällig och inte en orsak till oro.

Du bör också göra en undersökning av din hälsa med fokus på ditt hjärta för att utesluta allvarliga sjukdomar och förmaksflimmer. Det kan handla om livsstilsförändringar för att motverka stress , alkohol och bättre kosthållning – men det kan också vara en sjukdom som ligger bakom hjärtproblemet och som kräver behandling. Stress och oro orsakar ofta extra hjärtslag och hjärtklappning. Om du är orolig – se till att genomgå en utredning kring ditt hjärta

Läs mer om olika typer av arytmier och hjärtklappningar

  • Förmaksflimmer – är en mycket vanlig rubbning av hjärtrytmen. Vid ventrikelflimmer slår kamrarna (hjärtats lägre kammare) inte normalt. Istället darrar de mycket snabbt och oregelbundet.
  • En annan arytmi som är kammartakykardi. Detta är en snabb, regelbunden slag av kamrarna som kan pågå i bara några sekunder eller mycket längre.

Hos personer som har någon av dessa arytmier, kan en elektrisk stöt från en hjärtstartare återställa hjärtats normala rytm

(Visited 1 326 times, 1 visits today)