Kost och naturmedicin

Är low-carb diet bättre än mager kost för hjärtat?

Hälsa Hjärta Kost

För att minska vikt och sänka risken för hjärtsjukdomar är en low-carb diet bättre än en mager diet, enligt en årslång studie som publiceras tidskriften Annals of Internal Medicin där man kan se att risknivån minskar betydligt med low-carb diet.

Att bli friskare med olika typer av kostprogram

Numera har vi en fetmaepidemi där två tredjedelar bland alla vuxna och 15 procent av barnen är drabbade. Vad som är oroande är att diabetes har ökat med 70 procent de senaste 10 åren.

Vi vänder oss till olika kostprogram för att minska i vikt, träna inför maraton eller bara må bättre.
Det finns olika typer av kostprogram för att gå ner i vikt och kosttrenderna har gått i trender och synts i bloggar och vad som är nyttigt eller inte.

  • LCHF
  • GI-kost
  • 5 2 metoden
  • Aspire metoden
  • Cambridge metoden
  • Hälftenmetoden
  • Stenåldersdieten
  • Atkins dieten
  • Fiskolja och Omega 3
  • Paleo dieten
  • Dr Hays dieten
  • Antiinflammatorisk kost (grönsaker, fisk, nyttiga fetter, örter, grönt te, nötter, frukt, quionoa, råris ). Man försöker unvika potatis, läsk, saft och vitt bröd.

Kostprogram – low carb dieten har fått stor publicitet

Nu har det kommit en ny studie som publiceras som visar att “dåliga” (LDL) kolesterolnivåer – betraktas som en primär riskfaktor för hjärtsjukdom – vilket minskade lika för båda de undersökta grupperna. Men “det goda kolesterolet [HDL] gick upp något mer på low-carb dieten än den gjorde för de som åt den fettsnåla kosten.

Studien lär inte vara sista ordet om vilken typ av kost som är hälsosammast. En analys som publicerades i Journal of American Medical Association undersökte 48 olika studier kring fetma såg betydande viktminskningar med både kolhydratfattig eller fettsnål kost. Läs Artikel i Los Angeles Times

De senaste 20 åren har man rekommenderat att minimera fettet. Däremot tyder nya studier på att det kan finnas potentiella fördelar att minska kolhydratintag till förmån för ökad fett. En artikel publicerad i Nature visade att en låg-kolhydrat och fettrik kost ökade viktökning och förbättrar inte glukostolerans hos möss – vilket kan tolkas som kritik mot Paleo dieten.

Grönsaksdiet och kostcirkeln

Läkartidningen skriver om en metaanalys som publicerats i BMJ som visar på minskad dödlighet i synnerhet i hjärt-kärlsjukdom med ökat intag av frukt och grönsaker. I all dödlighet gav en portion frukt och grönsaker en 5% minskning i all dödlighet.